Българският лекарски съюз: И КРИБ влязоха в открита война заради лекарства

Българският лекарски съюз (БЛС) и Конференцията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) влязоха в открита война по повод предложението Законът за извънредните положения да дава право на фармацевтите да заменят лекарства на пациенти без да се консултират с лекуващите ги лекари.

В писмо до медиите БЛС изрази острата си позиция против предложението на КРИБ, като определи предложението като “превръщане на медицината в търговия“.

На 25 март индустриалците изпращат писмо до Народното събрание, в което настояват депутатите да дадат право на фармацевтите да променят изписаните лекарства на пациентите, когато даден медикамент не е наличен в аптеката. Именно това предложение предизвика гнева на лекарите.

Четете още новини от България и света тук!

“Фармацевтите НЕ МОГАТ да диагностицират, НЕ МОГАТ да проследяват заболяването и НЕ МОГАТ да лекуват. Това е грижа и отговорност на лекарите! Задължението на фармацевтите е да отпускат предписаното лекарство“. Това гласи част от текста в писмото на лекарския съюз, като главните букви са без редакторска намеса.

Лекарите предупредиха, че ще внесат предложения на свой ред, които биха могли да включват правото на всеки лекар в извънредно положение сам да продава лекарства на своите пациенти, ако подобно “безумно“ предложение бъде прието.