Защо гърците не ползват четка за намазване на корите за баница, а ги поръсват с лъжица?

Вкусотия в българо-гръцки стил

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

кори за баница - 500 г, да са по-тънки
фета - 400 г сирене
зехтин - 100 мл Екстра Върджин
масло - 120 г
яйца - 6 бр., разделени на 2, и още 4 бр.
сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
газирана вода - 200 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Отварят се корите и от тях се отделят 4 бройки. Покриват се с влажна кърпа/хартия, за да не съхнат, и се оставят настрана, те ще трябват на по-късен етап.

Маслото се разтопява заедно със зехтина.

Кръгла тава d 30-32 см с четка се намаслява добре, включително и стените й.

Взима се една кора и се полага до половината на тавата, но така че да излиза другата половина извън стените на тавата. Поръсва се с мазнина.

Внимание! Гърците не ползват четка за намазване на корите, а ги покапват с лъжица. Така те ще останат пухкави и няма да се залепят една в друга.

Допълва се с още една кора, като също половината излиза извън кръглата тава и също се покапва с мазнина. Така се процедира до половината на корите от пакета, като всяка кора излиза извън стените на тавата.

Към натрошеното сирене (гърците никога не ползват извара) се прибавят 2 яйца и малкото сода бикарбонат. Разбърква се добре и половината смес се изсипва върху корите, разпределя се. По същия начин се продължава с реденето на корите, като не се забравя половината кора да виси извън тавата.

Преди двете последни кори от пакета се изсипва и останалата смес от сиренето и яйцата и се затваря с останалите кори. Намасляват се добре, а корите, които са извън тавата, се прибират към средата, навътре. Покапва се добре с мазнина. Отгоре следват останалите отделени 4 броя кори, като всяка се покапва с мазнина и се подпъхва под всички кори, под баницата и ще се образува един стегнат пакет от кори (ще го покажа в галерията от снимки). Разрязва се и се намаслява / покапва с останалата мазнина.

Останалите 4 броя яйца се разбиват с вилица с газираната вода и се залива гръцката баница. Оставя се на студено за 30 минути.

Пече се в затоплена фурна на 200 градуса за около 45 - 50 минути.

Изважда се и не се напръсква с вода, не се покрива с кърпа, нека да остане хрупкава.

Това е баницата в по гръцки вариант в българско изпълнение и с малки добавки. Получава се сочна и пръхкава българо-гръцка баница, не съвсем гръцка, по-скоро вариант на такава.

Интересното е сгъването на корите и може би затова тя е така огромно висока, след като се изпече.

https://recepti.gotvach.bg