Банката за развитие отпусна рекорден кредит на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка

Eкспозицията на ББР се закръгля на 150 млн. лв., което прави "Роудуей кънстракшън" най-големият й клиент

Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

лед като през юни държавната Българска банка за развитие (ББР) даде рекорден - 148.5 млн. лв., кредит на свързаната с Румен Гайтански "Роудуей кънстракшън". За да придобие друга негова фирма - "Пътстройинженеринг", подкрепата за строителната група продължава с нов заем, информира "Капитал".

На 12 август ББР е отпуснала още 1.5 млн. лв. на "Пътстройинженеринг" и така общо експозицията на ББР към групата се закръгля на 150 млн. лв., което я прави най-големият й клиент.

Все още не е ясно с какво новосъздадената "Роудуей кънстракшън" обезпечава този гигантски кредит, предвид че придобитото дружество има доста по-скромен бизнес - 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба за 2018 г. От ББР досега не са коментирали заема, за който "Капитал" писа през юни, въпреки че той представлява над 10% от кредитния й портфейл и 18.8% от капитала й.

Другата любопитна част е как точно е протекло въпросното общо събрание на 7 май. Неговият дневен ред съдържа стандартните точки за одобрения на отчети и разпределение на печалбата, както и последна точка "Разни". В първоначално публикувания протокол още през май по нея няма нищо. В новия, подаден заедно с документите за кредита, обаче вече в т. "Разни" е разгледано одобряването на заема от 1.5 млн. лв., както и залагането на "Пътстройинженеринг" по неговия заем за 148.5 млн. лв.