Банките масово подготвят повишение на таксите

Банките масово подготвят повишение на таксите, които събират, за да компенсират поевтиняването на лихвите по заемите, съобщава в. "Сега", като уточнява, че няколко финансови институции вече са обявили тези си намерения на сайтовете си.

От началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3 хил. лв. Институцията повишава таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ, при междубанкови преводи, при директен дебит - услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си.

От 16 октомври "Уникредит Булбанк" вдига с 50 ст. месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните вече ще се събират по 3 лв. всеки месец, а по спестовните - по 2.50 лв. Банката увеличава таксите и за банкови преводи, за комунални и за периодични плащания, за директен дебит, за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети.

Първа инвестиционна банка също е оповестила за промени в тарифата от началото на октомври. Въвежда се нова такса при "специфични транзакции" с кредитни карти на Diners club - 1% от сумата, без да се посочва какво представляват тези транзакции.

Банка ДСК няма и не въвежда месечни такси по стандартните, тоест най-често използвани от клиентите й дебитни карти. Промяната касае само дебитни карти Mastercard Space/VISA Space, които са по-специфичен банков продукт и се ползват от малък брой клиенти. Те предлагат функционалните възможности на кредитни карти. При тях и досега имаше месечна такса – 3,75 лв., която сега става - 4,15 лв. (т.е. увеличение от 0,40 лв. на месец).

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години, посочва изданието.