Банов: Отпускат се още 5 млн. лв. за култура и изкуство

Осигурени бяха и 2,5 млн. лева за творците на свободна практика, заяви министърът на културата

Боил Банов

Боил Банов

Има нови допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната. Досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, опери, филхармонии, театри, галерии, музеи, читалища и т.н., като гарантира заплащането в тези сектори, независимо от намаления или нулев обем на работа. Това заяви министърът на културата Боил Банов.

Няма намаление на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство и култура, както и при археолозите. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране на тяхната дейност, производство имам предвид. Разписахме мярка допълнителна с подкрепата на премиера, заделихме 2,5 млн. лева за най-засегнатите творци на свободна практика, добави Банов. Бяха осиурени три минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно. Още от утре ще се премине към подписване на договор и изплащане на сумите, това бяха първите мерки, които държавата предприе, каза още министърът. Сега вече преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци, НПО и целия сектор, свободни артисти.

Взе се решение за подкрепа на МК допълнителна още 5 млн. лева, съобщи министърът. Тези 5 млн. започваме от утре да ги инвестираме. Пускаме програмите, за да могат хората да ги работят и да се възползват от тях – програми на МК за създаване на нови театрални постановки – 500 000 лв., за нови музикални – 500 000, за танцови спектакли – 500 000, и програма за проекти в областта на визуалните изкуства – 500 000 лева. Още 800 000 лв. ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства, тоест за вече готов продукт, подчерта още Банов.

Ще има подкрепа и към цирка, и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци, там ще прехвърлим 1,5 млн. лв. чрез правителството. И още 700 000 лева отиват за фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, каза още Банов. Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има фонд „Култура“ за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

По норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. Това са програми с нашите норвежки партньори и там има сериозни проекти. Това е междинен етап в подкрепата на целия сектор, ще има още допълнителни мерки, добави още министърът.