Бърнаут не е болест, но може да създаде психически проблеми

Човек става раздразнителен, по-трудно комуникира, има болки във врата и често страда от главоболие

Синдромът на професионалното изчерпване, по-известен като прегаряне или бърнаут, в крайна сметка няма да бъде включен от Световната здравна организация в списъка на заболяванията. 

Все повече хора у нас се чувстват на ръба на силите си, недоволни от работата си, заплатата и колегите си. Когато всичко това се натрупа, то може да доведе до психически и физически проблеми. 

"Човек преминава силите си и има трудна концентрация, започват здравословни проблеми. Доста е опасно, когато се премине границата. Основното е какви са превантивните мерки. Струва си инвестицията в превенция", обясни психологът доц. Антоанета Бакрачева в "България он Еър".

"Бърнаутът не е болест, но води до поредица от болести. За да не допуснем изтощение и прегравяне, просто трябва да ограничим нощния и извънреден труд. Хората не искат да полагат извънреден труд, искат нормално заплащане. Извънредният труд води до прегряване. Българските компании не може да изтощават хората докрай", коментира пък Ваня Григорова от КТ "Подкерпа".

По думите ѝ много дълго време сме подценявали резултатите, които ще видим след десетилетия. Само по-стабилните компании можели да предвидят, че изключителното изтощаване на работниците ще доведе до намаляване на печалбите, смята тя.

Доц. Бакрачева се съгласи с тезата на Ваня Григорова за извънредния труд и добави още редица фактори, които може да доведат до бърнаут.

Човек става раздразнителен, по-трудно комуникира. Близките му са тези, които първи усещат прегарянето. А недоспиването, главоболието и болките във врата са част от симптомите, придружаващи бърнаута.