Беглецът Груевски проговори във Фейсбук: Още ни преследват - мен и ВМРО-ДПМНЕ

Никола Груевски

Никола Груевски

Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски публикува в социалната мрежа Фейсбук коментар на последните арести във връзка с разследването на щурма на парламента в Скопие от 27 април 2017 г., известен като „кървавия четвъртък“. 

Eто целия пост на Груевски, публикуван във "Фокус": 

Продължава политическото преследване срещу мен и срещу мнозина други от ВМРО-ДПМНЕ. 

Малко им е обвинението и незаконната, политически поръчана присъда за затвор за това, че съм повлиял за придобиването на блиндиран автомобил заради това, че като премиер и аз съм използвал тази кола освен чуждестранните гости. 

Малко им е и абсурдното обвинение, че съм искал пътят Кичево-Охрид да бъде завършен по-бързо, защото съм искал гражданите да ме възнаградят, като гласуват за мен на следващите избори. 

Малко са им обвиненията, че съм поръчвал шамари, които никога никому не са удряни. 

Малко им е обвинението, че съм злоупотребил със служебното си положение за това, че Общината разруши незавършена постройка, за която и самият инвеститор призна, че е незаконна, като отправя искане към общината да промени разрешението за строеж и да се съобрази с вече започнатото незаконно строителство. 

Малко им е и обвинението, в което без нито едно доказателство срещу мен, или без мой подпис, ме обвиняват за финансирането на партията, защото някой е дал пари и след това е направил изявление, че не е дарявал средства или че не си е спомнял дали е дал 500 или 1000 евро на партията. 

За всички тези лъжливи обвинения, за които все още нямам присъда, поръчителите на прогонването ми вече поискаха от съда да ми наложи максимална присъда за затвор. 

Малко им е това. 

Сега те решиха да ме подозират и след това да ме обвинят в несъществуващ тероризъм. 

Очевидно е, че това неспособно и марионетно правителство няма друг начин да прикрие своята несъстоятелност и своите стъпки, които са в ущърб на държавните и националните интереси на Македония, своята престъпност, непотизъм и корупция, а иска да постоянно да прави това чрез несправедливи подозрения, обвинения, процеси и вкарването в затвора на политически инакомислещите. Фалшивите спектакли и процеси, които някой ден ще бъдат техен срам и техен страх от наказание за злото им, сега са наша Голгота. 

Кой знае за кой път го повтаря. 

Нито съм организирал, нито съм дал съгласие някой да организира нападение в парламента и физическа саморазправа с депутати. Напротив, първи от всички политици поисках помирение, веднага, след като разбрах, тъй като предходния ден бях във Виена. 

Призовавам Прокуратурата да обяви публично доказателствата срещу мен. 

Нека видим материалните доказателства или каквито там има, пък макар и фалшиви, без значение дали изтръгнати с изнудване от свидетели, със заплашвания или обвинения. 

Много бих искал да видя доказателствата за нещо, което не само не съм направил, но и гледайки как властта дразни хората, а цялата вина и цялата негативност пада върху раменете на ВМРО-ДПМНЕ и нейните членове и служители. 

Искам публично да чуя как от позицията на лидер на ВМРО-ДПМНЕ мога да повлияя на министър Нухиу (когото според мен лично аз не съм срещал - като министър първоначално отговарях за мира и реда в страната, в която основното събитие бяха протестите и напрежението в и пред парламента), или на който и да било друг служител в МВР. 

Призовавам Прокуратурата да представи надлежните доказателства срещу мен пред целия народ, пред цялото общество. Доказателство за нещо, което не е извършено. 

Хайде, не си купувайте време, не вадете бисери от типа „разследването е в ход“, или „разследването е тайно“ – едни и същи празни приказки. Това не е обикновен процес, а такъв, който се следи от цялата наша и международна общност, и не е възможно доказателствата да са само във вашите чекмеджета. 

За мен знам, че ги нямате. Вярвам също, че и за останалите нямате нищо, което би могло да бъде наречено доказателство. Ако стига да обвините някого, само защото е подкрепил мирни протести, тогава имате причина да арестувате всички политици в страната, защото всеки един от тях е подкрепял мирен протест, но и целия народ, който в различни моменти е подкрепял едни или друг протест. 

Но, ако обвинявате някого за организиране на нападение в парламента и за физическа саморазправа с депутатите, при това като определяте това като тероризъм и искате наказание от най-малко 10 г. лишаване от свобода, тогава са ви нужни ясни, недвусмислени и силни доказателства и тяхното публично обявяване.