Сблъсъци между полиция и протестиращи след като Берлин изригна срещу мерките заради Covid-19

снимка: news.bg

снимка: news.bg

Полицията в Берлин свали от сцената организаторите на протеста срещу мерките, наложени заради разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Под виковете и освиркванията на множеството полицаите изведоха няколко организатори от сцената и използваха физическа сила, когато един оказа съпротива. Срещу тях са повдигнати и наказателни обвинения, допълни полицията в туит. Силите на реда разпръснаха проявата, която привлече близо 20 000 участници, на основание, че не са спазени изискванията за сигурност и здравна безопасност.

Повечето от присъстващите не носеха маски и не спазваха социална дистанция. Някои демонстранти крещяха срещу други участници, избрали все пак да сложат маска.


Ограниченията заради COVID-19 изкараха гражданите на Берлин на протест

Колоната премина през центъра на града с призиви за "свобода" и "съпротива" и спря пред Бранденбургската врата, знакова забележителност на германската столица. Скандираха се лозунги като: "Най-голямата конспиративна теория е коронапандемията". Мнозина носеха табели с имената на местата, от които идват, и знамена на различни германски провинции.

Според организаторите в събитието са се включили 1,3 милиона души.

В Берлин днес се проведе и контрадемонстрация, участниците в която носеха банери като "Баби срещу десните" и крещяха "Нацистите, вън!" към включилите се в основния протест. Основната демонстрация се състоя под надслов "Краят на пандемията: денят на свободата" и бе организирана от инициативата "Латерално мислене 711".

Същата организация неведнъж е организирала митинги и в германския град Щутгарт срещу наложените от германското правителство рестрикции, както и в защита на основните човешки права. За участие в митинга в столицата са мобилизирани хора от цяла Германия, заяви по-рано днес пред берлинското радио РББ берлинският сенатор Андреас Гайзел.