Бетина Жотева: Позор е замерянето на гостите в "Панорама" с яйца само защото изразяват позиция

Това слага страшно петно върху тези, които твърдят, че се борят за свободни медии

Бетина Жотева

Бетина Жотева

"Това, което се случва с "Панорама", е позор. Правихме апел да не се настройват хората срещу журналистите. Не може гостите в "Панорама" да бъдат замеряни с яйца, защото изразяват позиция. Това слага страшно петно върху тези, които твърдят, че се борят за свободни медии. Не е славен миг на протестиращите". Това каза председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева по БНТ.

"Резолюцията на ЕП е партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи. В ЕС има 8 договора, по които функционира, и в нито един от договорите на Европарламента не са дадени юридически права и една от причините е, че тези резолюции се пишат от партийни хора, а не от експерти", каза още тя. 

"Беше потискащо обсъждането на тази резолюция - имаше 40 души в залата, не беше гордост. Аз не желая да коментирам този документ", коментира Бетина Жотева и допълни, че докладът на ЕК трябва да се чете дума по дума. "Каквото е написано за състоянието в медиите в България, е вярно. СЕМ е независим, имаме нисък  проблем относно риска за независимост, защото СЕМ е конституиран от две институции - парламента и президента. Начинът, по който е написан в закона, е предвидливо заложено като един от най-демократичните инструменти", обясни председателят на СЕМ. 

Според нея собствеността на медиите се използва като форма на натиск върху редакционната политика и самите журналисти. "В крайна сметка законът е налице, България сигурно е единствената страна, която има закон за това", каза още тя.

"Друг проблем са малките медии в провинцията където също има натиск от местните власти, като се използват европейски средства за този  натиск. Несправедливо е само големите електронни медии да получават средства от европейските програми на каплак. Ако започнат да се раздават тези средства на малките медии и онлайн изданията, тепърва трябва да бъдат припознати като електронни медии и трябва да влязат в регулация. Има свръх регулация на големите медии, които получават тези средства", предупреди Жотева.