Без дебати депутатите приеха окончателно създаването на „Държавна петролна компания“

Създават се нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп

Народното събрание без дебати подкрепи създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ с приетите на второ четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Дружеството, което ще управлява около 100 държавни бензиностанции, няма да е търговско дружество и няма да формира и да разпределя печалба.

Основен предмет на дейност на Държавна петролна компания е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавни резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон. С правилник правителството ще определи структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите му за управление.

Държавните бензиностанции ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места, надценката им ще е минимална, а първите се очаква да заработят от март догодина.

С промените се цели да се създадат и нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп. Държавният резерв ще се преобразува в рамките на 3 месечен срок, а ако има нужда след това ще се създават и допълнителни складове. По време на обсъждането в зала стана ясно, че в тази част законопроектът получава подкрепа от всички партии.

Държавната петролна компания ще осъществява и контрола върху спазването на ангажиментите на частните субекти да съхраняват резерви. Държавното предприятие ще получи и всички активи и дейности, свързани с държавния резерв на нефт и нефтени продукти и запасите, които трябва да се съхраняват.