Без разрешителен режим за международни превози между България и Черна гора

С новата спогодба влиза в сила нова правна рамка и регулация, обясни Росен Желязков

Българският министър на транспорта Росен Желязков и неговият колега от Черна гора Осман Нуркович подписаха двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът влиза в сила месец след подписването му.

Резултатът е, че се премахва разрешителния режим при двустранните и транзитните превози, обясни министър Росен Желязков. По думите му със спогодбата влиза в сила нова правна рамка и регулация. Той напомни, че Черна гора е в предприсъединителен процес и днес страната отваря нова преговорна глава. Транспортният ни министър изтъкна, че случващото се днес е част от процеса на изграждане на доверие и устойчивост на отношенията между страните на Балканите, което бе приоритет на Българското председателство на Евросъюза. 

„И България, и Черна гора са прекрасни държави и изключително привлекателни за туризъм. Стокообменът също бележи значителен прогрес, като само през 2018г. той е нараснал с около 40%“, подчерта министър Желязков.

Неговият колега от Черна гора Осман Нуркович посочи, че международните автомобилни превози са сериозен отрасъл на икономиката и оказват голямо влияние на стопанските субекти, които се занимават с този вид превоз.

„Със Спогодбата ще постигнем по-голяма ефективност, защото се преодоляват редица препятствия и бариери“, допълни министър Нуркович.

На въпрос на Tribune.bg дали Черна гора се превръща в още една опция след Северна Македония и Турция за пререгистрация на транспортния ни бизнес при приемането на пакета „Макрон“ от Европейския парламент, министър Желязков бе лаконичен.

„Ние не бихме насърчавали, но не бихме и пречили на възможностите, защото на либералния пазар всеки избира най-добрите условия на дейност. Ще се опитаме да проведем много сериозна борба за премахването на транспортните компании  „пощенски кутии“ на територията на България, което е и един от аргументите за приемането на пакета „Мобилност“, обеща министърът на транспорта Росен Желязков.