Бежанци нахлуха в Хърватска, полицията откри огън по тях

Деветима са ранени, две деца са в тежко състояние

Деветима души са били ранени, след като полицията в Хърватия е открила стрелба по микробус, превозващ 29 главно афганистански и иракски мигранти, които са пробвали да щурмуват с буса преграда след влизането си в ЕС от Босна.

Това съобщиха от местната полиция, цитирана от "Ройтерс". Две деца са в тежко, но стабилно състояние, а останалите са по-леко ранени след катастрофата, която е станала през нощта близо до югоизточния град Задар. Полицията е поставила преградата на пътя с цел спиране на микробуса, след като той влязъл нелегално в страната, уточни хърватската полиция. Шофьорът, смятан за босненец, е избягал, като се издирва. "Шофьорът не е спрял след няколко предупреждения. Той накрая е преминал през преградата и е карал към полицаите. Полицейската реакция беше оправдана. Те бяха принудени да открият огън, защото животът им е бил в опасност", разясни събитията полицейският началник на Задар.

Основният маршрут през Балканите, през който преминаха повече от 1 млн. мигранти и влязоха в Европейския съюз през 2015 г., беше затворен през 2016 г. след споразумение между ЕС и Турция. Но хиляди влязоха през тази година през нов маршрут, отворен от трафиканти, който минава от Гърция през Албания, Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия. Хърватия е най-младият член на ЕС, която се присъедини през 2013 г. Босна кандидатства за членство. Босненската и хърватската полиция арестуваха десетки трафиканти в няколко операции през последните месеци. Властите в Босна обявиха тази седмица, че около 5000 мигранти са влезли в страната през тази година. Граничната полиция е засилила контрола по дългата 1000 км граница.