Би Би Си стартира сериал за отравянето на Сергей Скрипал (видео)

Сергей Скрипал

Сергей Скрипал

Британската обществена телевизия Би Би Си започва излъчването в три поредни вечери на игрален сериал за отравянето с нервно-паралитично вещество на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Акцентът този път е върху смелостта на полицаи и жители на Солзбъри в драматичните дни на март 2018 г.

Част от руснаците, заподозрени в организирането и провеждането на това покушение, са обвинени и за отравянето на трима български граждани, сред които и бизнесменът Емилиян Гебрев. Разследването срещу тях бе подновено от тогавашния главен проурор Сотир Цацаров след журналистическо разследване на в."Капитал" и групата Belingcat.

Случаят още не е приключен във Великобритания, а Русия - дори да приеме обвинението - не може да екстрадира двамата заподозрени, защото това е забранено в Конституцията. Те са заподозрени и в смъртта на британски гражданин - 44-годишната Доун Стърджис, която се смята, че е поела 10 пъти по-голяма доза от веществото от групата Новичок, след като месеци по-късн ооткрила и занесла вкъщи флакон от парфюм, използван при покушението. The Salisbury Poisonings ще е на екран от 21 часа местно време в неделя, понеделник и вторник по BBC One. Всеки епизод след това ще може да се гледа и на онлайн платформата BBC iPlayer.