Основният свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лв. на Иван Костов

Бисер Лазов разкри и други фрапиращи подробности

Бисер Лазов

Бисер Лазов

Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева. Това каза пред специализирания съд основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов, съобщава "24 часа". Неговият разпит е първи и започна днес около 10 часа.

Самият Лазов обясни, че преди да отговаря на въпроси на прокуратурата и адвокатите, ще направи обстойно изложение.

Той започна изложението още от 1994 и 1995 година, когато работел в ЦКБ и там се срещнал с Цветан Василев. Първоначално Василев е ръководел фирмата Финаес, впоследствие е започнал работа в ЦКБ, като на един обяд Василев го поканил да започне да работи в неговата фирма, която фиктивно се ръководела от друг човек.

Според Цветан Василев една банка, за да съществува, трябвало да има лоби. Така, когато бил поканен през 2000 г. в малката тогава КТБ за изпълнителен директор, веднага било направено дарение на фондация "Демокрация".

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. "Пушкин" и "Борис Трети". Спуснали се по локалното в посока "Пирогов" към сграда на бул. "Цар Борис Трети" и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов Мина. 

"Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да напълнят сградата", посочи Лазов.

Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси.

Очаквайте подробности.