Бисер Петков: Увеличението на пенсиите повишава покупателните способности

Готови сме да водим още разговори за хората с увреждания

Бисер Петков

Бисер Петков

Осъвременяването на пенсиите от 1 юли е най-високото от години и се дължи на ръста на средния доход. Това коментира социалният министър Бисер Петков в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Увеличенията на цената на електроенергията е значително по-малко, както и инфлацията. Така че имаме едно реално увеличение на пенсиите с 3,5% и това повишава покупателната способности на пенсионерите“, подчерта Петков.

„От вчера е ясно, че целевата помощ за отопление е увеличена с около 95 лева. Броят на хората, които се възползват от тази помощ също се увеличава. Взето е в предвид и осъвременяването на пенсиите, така че хората да не бъдат ощетени“, увери социалният министър.

Бисер Петков коментира и предложения та на КНСБ за данъчното облагане. „Това е област, която не е в компетенцията на социалното министерство. За мен са интересни предложенията за стимулиране на семействата с малки деца за данъчни облекчения. 11 са регламентираните в закона помощи за деца. Целта ни е да се обхванат повече семейства и повече деца“, подчерта той.

Правителството се придържа към заявеното в управленската програма и не се предвижда промяна на данъчния модел, стана ясно още от думите му.

По отношение на младежката безработица, социалният министър призна, че това е сериозно предизвикателство. „Данните са смущаващи. Това са хора в най-активната си възраст. Прави се така, че те да бъдат активирани, прави им се качествено предложение за работа или обучение до четири месеца след като са останали без работа. Европейската помощ е насочена към това да се откриват такива млади хора и да се стимулират. Положението се подобрява. Това са хора, които обикновено получават доходи от свои роднини и не са мотивирани да започнат работа. Най-добрият начин за мотивиране на един такъв младеж е доброто заплащане“, коментира Петков.

На въпрос за нарастване на напрежението с хората с увреждания, той заяви: „Поддържаме регулярен диалог с представители. Поставиха се някои въпроси за по-справедливо разпределяне на месечната финансова подкрепа. Новият начин на финансиране е по-справедлив и по-висок. Готови сме да водим още разговори“.