Бита сметана

Съвети и кулинарни тънкости

Битата сметана е съставна част на много рецепти, защото има безброй приложения - може да се използва за украса на торти и сладкиши, за обогатяване на кремове, като основа за замразени десерти и мусове, докато като течност служи за придаване на аромат и плътност на много рецепти. Ето и какво трябва да знаете за нея:

Видове сметана

На първо място, е необходимо да уточним, че има различни видове сметана: прясна (млечна) и растителна. Растителната сметана се разбива много по-лесно отколкото млечната, но няма същите вкусови и хранителни качества.

Истинската сметана се получава от пълномаслено прясно мляко, чиято калорична стойност е много вискока, а 30% от съдържанието и са мазнини.

При растителната основен продукт се явяват хидрогенирани масла, които имат за задача да наподобят аромата на прясната сметана като същевременно не е толкова „тежка” на вкус, тъй като съдържанието на мазнини е по-малко.

В действителност растителната сметана не е с по-малко калории или по-ниско съдържание на мазнини от прясната. В нея се открива наличието на повече въздух, което я й дава чувството за лекота, а на практика хранителните й стойности се доближават с тези на прясната.

Независиимо от вида и сметана трябва да бъде съхранявана според определни изисквания. Това означава, че трябва да стои в хладилник, на тъмно, при постоянна температура и да бъдат добре запечатана, тъй като излагането й на светлина или топлина може да причини развитието на бактерии, които да доведат до инфекции като салмонелата.
 
Как да направим бита сметана?

Това може да се струва съвсем елементарно за повечето хора, но всъщност, както при разбиването на белтъци, така и тук има трикове, които могат да ви помогнат да получите префектна и пухкава консистенция.

1. Сметаната трябва да се съхранява при постоянна температура, която може да варира между 2 и 4 градуса. След разбиването на сметаната, тя трябва да продължи да се държи на хладно. За да съхраните температурата на сметана дори извън хладилника, можете преди да я извадите да поставите съда и приборите, които ще използвате при разбиването и, за няколко минути във фризера. Този трик ще ви бъде отползва особено през горещите месеци, когато температурните разлики са по-осезаеми.

2. Ако използвате неподлсадена сметана, трябва сами да добавите захар. Съветът, който дават повечето специалисти е сметаната да бъде подсладена преди да се разбие като за целта се използва пудра или захар на кристали. За да не се получи прекалено сладка, ориентировъчното отношение е 100 гр. захар на 1 литър сметана

3. Без значение дали работите на ръка, или с помощта на миксер, не забравяйте, че винаги трябва да се върти в една и съща посока и да се спре в зависимост от предназначенето на крема. Ако имате нужда от по-кремообразна сметана, използвана за кремовете и замразени десерти,  трябва да спрете да бъркате, когато сместа започне да се пени. Ако трябва да получите сметана на сняг, разбивайте, докато бъркалката не спре да се движи.

4. Докато сметаната е още течна, поставете я в хладилника за около час, преди да продължите да я разбивате.

5. Използвайте метален съд за разбиване, а не пластмасов или керамичен.

6. Ако използвате миксер увеличавайте скоростта постепенно: първо смесете сметаната при ниска скорост и след това я увеличете, докато не се втвърди напълно.

7. За да осигурите по-дълга трайност на битата сметана, можете да добавите прясно мляко на прах, докато сметаната е още течна.

8. Не прекалявайте с времето за разбиване на сметаната, тъй като може да се превърне в масло. Големият процент мазнини в нея причиняват разпенването на течността при сгъстяване и могат да доведат до превръщането им в  люспи, след като изстинат.