Зам.-посланик на Германия у нас: България пропиля златни шансове за промяна

Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща разруха, коментира Клаус Шрамайер

интервю на Александър Андреев и Емилиян Лилов за Дойче веле

- Каква е Вашата преценка? Защо протестират хората в България? Срещу Борисов? Срещу корупцията? Срещу Доган и Пеевски? Срещу Гешев?

- Посочените от Вас лица са само симптоми на всеобщата разруха. А тя е следствие от прогнилата система на номенклатурата - "спасена" от БСП след 1989 година, част от която са и олигарсите. Това е една система на произвол, беззаконие и липса на бъдеще. Срещу това протестират българите.

- Вие имате богат опит с протестите в България. Как приключват те обичайно?

- През последните 30 години България имаше няколко шанса да се освободи от зловещото наследство на номенклатурата и да стане демократична, правова държава. Но тя ги пропиля всичките. През 1989 при Горбачов България получи шанс за промяна, но го пропиля. През 1991/92 при Филип Димитров СДС получи друг шанс, който също беше пропилян. Следващата възможност беше през 1996/97, но Иван Костов го проигра. Не бяха използвани и следните моменти: приемането на страната в НАТО през 2004 и в ЕС през 2007 година. И уличните протести през 2013/14 срещу опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС не доведоха до промяна. Решаващото във всички тези случаи беше липсата на държавник.

Дали, според Вас, премиерът Борисов ще подаде оставка? Или главният прокурор Гешев?

- Това зависи от устойчивостта, продължителността и интензивността на протестите. Но и те вероятно няма да имат друг избор. Срещу демократично мислещи хора не можеш да изпратиш армията.

- Главният прокурор зае ясна политическа позиция и нападна президента. Това не нарушава ли конституцията? Дали в Германия би могло да се случи подобно нещо?

- Сама по себе си тази мисъл е абсурдна. Тук още веднъж проличава грешната конструкция на българската прокуратура.

- Как оценявате действията на Румен Радев?

-Той беше вкаран в актуалната си роля случайно - заради безумната акция на Гешев. Би било за първи път след промените в България един военен да вземе властта. А това, че е бил генерал от ВВС, особено като вземем предвид сегашното състояние на армията, не означава нищо. Досегашното му управление, характеризиращо се с дистанция към БСП и нападки срещу правителството, е без профил, консистенция и някакви по-особени политически възможности. По-скоро Христо Иванов от "Да, България" изглежда сега като лидер. С много смелост бившият правосъден министър се бори от оставката си насам срещу несправедливостите. Между другото със своята акция в парк "Росенец" до лятната резиденция на Ахмед Доган на 8 юли, Христо Иванов даде началният сигнал за въстанието. Но все пак имаше и късмет, че на 9 юли Гешев наля още масло в огъня със своята акция в президентството.

- Какви са сценариите за България, според Вас?

- Песимист съм от гледна точка на досегашните неуспешни опити за промяна. Дали България, в тази обстановка на Балканите, може сама да се справи с проблемите си? Остава надеждата, че българите най-сетне са се поучили от опита си. Впрочем, в Белград също нещо се случва.