Назначиха временно шеф на спецпрокуратурата

Христо Динев

Христо Динев

Специализираната прокуратура ще се ръководи временно от бившия градски прокурор на София Христо Динев. Това реши на днешното си заседание прокурорската колегия, съобщава news.lex.bg.

Динев е редови прокурор в градска прокуратура, а в периода 2014 - 2016 година я ръководеше. Той подаде оставка след назначена проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Изводите от която бяха: "неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (убийство по непредпазливост)".

Специализираната прокуратура е без ръководител, след като Димитър Франтишек напусна в началото на май. За временно изпълняващ длъжността тогава беше назначен Ангел Илиева от Върховната административна прокуратура. Това решение днес беше отменено, без да се посочват мотивите за това.

В мандата на Динев като градски прокурор (преди това той оглавяваше за кратко Софийската районна прокуратура) се случиха обвинението срещу трима души през юни 2014 за подготовка на убийство на Делян Пеевски, което изигра роля само на акомпанимент в офанзивата срещу КТБ и Цветан Василев и естествено бе обявено за грешка впоследствие, както и изчезването на тефтерите с инициалите на висши политици и на "ДП" по делото срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Случаят се разследваше от подчинения пряко на Динев шеф на Столичиня следствен отдел Петьо Петров, известен с прякора Еврото. След изчезването им, Динев назначи проверка, която завърши без резултат. В своя мандат Динев отказа и достъп до информация за дейността на следователя Делян Пеевски. 

През 2015 бившият правосъден министър Христо Иванов поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Христо Динев и прокурорката от СГП Боряна Бецова. Мотивът на министъра - че е допуснато да изтече давността за търсене на наказателна отговорност от бившия министър Иван Данов и че Динев е забавил разпределението на сигнала, а след това и не е упражнил контрол върху подчинената си за срочно решаване на преписката. ВСС тогава отхвърли предложението на Христо Иванов за дисциплинарна проверка.