Бивш шеф на Пентагона обвини Тръмп в злоупотреба с власт и умишлено разделяне на САЩ

Джеймс Матис

Джеймс Матис

Бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис разкритикува президента Доналд Тръмп, заявявайки, че той умишлено подклажда разделение, предаде ВВС. Ген. Матис заяви, че е "гневен и възмутен" от действията на Тръмп спрямо продължаващите протести заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест, допълва БНР.

Матис осъди "злоупотребата с власт" на Тръмп и подкрепи протестиращите подобно на експрезидента Барак Обама. Бившият министър на отбраната обвини още президента, че разединява страната. "Доналд Тръмп е първият президент през живота ми, който не се опитва да обедини американският народ, дори не се преструва, че опитва", заяви Матис в първото си публично изказване, след като се оттегли от поста през 2018 г. заради решението на Тръмп да изтегли американските части от Сирия.

Оттогава Матис пазеше мълчание, докато вчера изданието "Атлантик" не публикува критичния му коментар към администрацията на Тръмп. Президентът побърза да отговори, че Матис е един "надценяван генерал", а ситуацията с протестите е под контрол. "В момента нацията се нуждае от ред и законност, защото една лоша група хора използва смъртта на Джордж Флойд за лоши неща. Но ние държим всичко под контрол", каза Тръмп.

Настоящият министър на отбраната Марк Еспър заяви, че засега ситуация не дава основание за изпращане на редовната армия в градовете, както поиска Тръмп. По думите на шефа на Пентагона военнослужещи може да бъдат използвани само като "крайна мярка" за потушаване на протестите. Същевременно главният прокурор на щата Минесота повдигна по-тежки обвинения срещу бившия полицай, който причини смъртта на Джордж Флойд. Дерек Шовин ще отговаря за убийство трета степен, което предполага по-голямо наказание. Обвинения бяха повдигнати и на трима други полицаи заради съучастието им в трагично завършилия арест.