Бивш служител на ГДБОП, свързан със скандала "Божков", става топ кадър в "Лев инс"

Явор Колев

Явор Колев

Явор Колев - бившият представител на ГДБОП в компроментираната от скандала с Васил Божков Държавна комисия по хазарта, става шеф на дирекцията по киберсигурност на застрахователната компания "Лев Инс", се похвалиха от дружеството, съобщава Медиапул.бг.

Явор Колев, който е и бивш директор "Киберпрестъпност" в ГДБОП, напусна изненадващо системата на МВР и държавната администрация няколко месеца след избухването на скандала със 700 млн. лв. неплатени такси и данъци от бившите лотарии и други хазартни фирми на бизнесмена Васил Божков. Колев беше член на комисията по хазарта в годините, в които тя е пропускала да си събере вземанията.

Малко след напускането си Колев даде интервю, в което обясни, че то няма нищо общо със скандала покрай комисията по хазарта. Той дори изрази учудване как е било възможно фирмите на Божков да не плащат дължимите такси.

Приблизително по същото време държавната администрация напусна и друг дългогодишен и ключов държавен служител – бившият шеф на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов. Той също беше член на Държавната комисия по хазарта от периода на скандала, но се оказа, че и Панов си тръгва по лични причини, които нямат нищо общо със скандалите около Божков.

"Лев Инс привлече водещ специалист като директор "Информационни технологии и киберсигурност", заявиха от застрахователната компания.

"Явор Колев има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Той е създател на структурите за противодействие на кибирпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител, както в МВР така и в ДАНС", припомниха от "Лев Инс".

"За мен е чест и удоволствие да съм част от Лев Инс. Безспорно това е най-развитата застрахователна компания в сферата на киберсигурността у нас. Вярвам, че с моя опит и познания ще допринеса още повече за развитието и сигурността на най-големия застраховател в България", е заявил Колев при представянето си пред служителите на компанията.