Бивш водещ офицер на Литвиненко: Плюеш в лицето на предателя, застрелваш го и уринираш на гроба му!

Нагли и безцеремонни: днешните шпиони крачат през трупове

Днешните шпиони на пръв поглед изглеждат наивни и немарливи. И оставят след себе си много следи. Така могат да се тълкуват редица шумни шпионски скандали. Истината обаче е друга.

Случаите се множат. Джамал Кашоги, Сергей Скрипал, отвличането на бизнесмен в Берлин от виетнамските тайни служби, убийството на доведения брат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун... Човек остава с впечатлението, че редица правителства и техните тайни служби все по-открито провеждат своите тайни операции по цял свят.

Мокра поръчка – що е то?

"Мокрите поръчки се радват на гореща конюнктура", казва експертът за тайните служби Ерих-Шмид Еенбом.

Понятието "мокра поръчка" е от жаргона на КГБ и означава операция на тайните служби, при която в общия случай се пролива кръв. Ерих Шмид-Еенбом твърди, че преломният момент е настъпил през 2006 година, когато беше отровен бившият руски агент Александър Литвиненко. Няколко часа преди смъртта си той казва в интервю за вестник Таймс: "Гадовете ме откриха, но пак няма да се доберат до всички!" През 1990-те години Александър Литвиненко участва във вътрешно разследване на корупция в руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която е наследник на КГБ. Шеф на ФСБ по онова време е Владимир Путин. Литвиненко изпада в немилост, след като критикува шефа си, че не предприема нищо срещу ширещата се корупция в тайните служби. През 1998 година той разкрива заговора за убийството на руския олигарх Борис Березовски и е арестуван за злоупотреба със служебното положение. През 2000 година бяга през Турция във Великобритания, където получава политическо убежище. Ерих Шмид-Еенбом смята, че зад покушението срещу Литвиненко стои ФСБ, въпреки че случаят и до днес не е изяснен окончателно.

Службите действат немарливо – или просто без свян?

Покушението срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия много напомня на убийството на Литвиненко. Извършителите използваха нервнопаралитичното вещество „Новичок“, разработено в бившия Съветски съюз. На пръв поглед и в двата случая беше действано много немарливо, но дали пък това не е било умишлено? Дали зад тези покушения не се крие определена нова стратегия на службите?
"Действително наблюдаваме, че тайните служби вече не се крият, както преди, когато обичаха да инсценират автомобилни катастрофи. Този метод днес излезе от мода. Днес службите вече нямат никакъв свян", казва професор Волфганг Кригер от университета в Марбург.

Руснаците безмилостно преследват предателите

Сергей Скпирал е работил едновременно за руското военно разузнаване ГРУ и за британската тайна служба МИ6. През 2004 година е арестуван и осъден на 13 години затвор за държавна измяна. След международна размяна на агенти през 2010 година Скрипал е освободен и заминава за Великобритания, където получава политическо убежище. Според професор Кригер, случаят Скрипал е типичен пример за нравите на съветските, а днес вече на руските тайни служби. На мушката почти винаги попадат „ренегати“, които сами са работили за службите в Москва, но после са станали двойни агенти. "В Съветския съюз такива „ренегати“ ги преследват безмилостно още от 1920 година насам. Е, навремето покушенията се извършваха по-дискретно. През 1920-те и 1930-те години хора често "падаха" от прозорците, навярно с незначителна външна помощ", казва професор Кригер.

„Скромният пенсионер“ Скрипал остава активен шпионин

Сергей Скрипал навярно също може да бъде окачествен като „ренегат“. След преселването си в Солсбъри той явно не води скромен пенсионерски живот, както се смяташе. "Скрипал активно е работил за британските тайни служби. В Прага, например, заедно със служители на МИ6, той разкрил активни руски агенти, които познавал от времето на своята работа за ГРУ. През лятото на 2016 година в Талин отново дал толкова прецизна информация, че веднага били разкрити трима действащи шпиони на Москва. На испанските тайни служби пък осигурил сведения за връзките на руската мафия в Испания с висши политици в Москва. Това означава, че е работил за западни тайни служби, което не се е харесало на бившите му колеги в Москва", казва Ерих Шмид-Еенбом.

Плюеш, стреляш, бесиш

Александър Гусак, бивш водещ офицер на Александър Литвиненко, обобщава кратко и брутално руския подход към „ренегатите“. В интервю за Ню Йорк Таймс той казва дословно: "Аз съм израснал със съветските идеали. Плюеш в лицето на предателя, залавяш го, после го застрелваш или бесиш и уринираш на гроба му!"

Да не забравяме и исторически напрегнатите отношения между Русия и Великобритания. "След края на Студената война повечето западни тайни служби почти прекратиха шпионажа срещу Съветския съюз и държавите от ОНД. Британците обаче продължиха. По време на Чеченската война, например, британските тайни служби трайно присъстваха на място. Именно в Чечения МИ6 вербува и много дезертьори от Русия", казва Ерих Шмид-Еенбом.

И специалист по изтезания

Професор Волфганг Кригер вижда паралели и в случая с журналиста Джамал Кашоги. "Кашоги е бил в тесния кръг на вътрешния властови апарат в Саудитска Арабия. В този смисъл той също е „ренегат“", казва професорът.

От журналиста няма никаква следа вече две седмици. Турските следователи подозират, че е бил убит по време на посещението си в посолството на Саудитска Арабия – от наказателна бригада, която пристигнала в Истанбул същия ден. "Показателно е обстоятелството, че в 15-членната наказателна бригада е имало и лекар. Знаем че съвременните изтезания винаги се провеждат под медицинско наблюдение. Това е известно и от Гуантанамо и от Абу-Гариб в Багдад", казва Ерих Шмид-Еенбом.

Дилетанти? Не, наглеци

Да извършваш атентати с ядрено или с бойно отровно вещество и да влизаш в посолство под зоркото око на турските наблюдателни камери: Възможно ли е напоследък тайните служби просто да действат дилетантски? Експертът по шпионаж Михаел Мюлер, автор на много публикации за тайните служби, отхвърля това предположение. "Не, не са дилетанти. По-скоро изпращат предупреждение към всички потенциални „ренегати“: Умеем го, вършим го, не се боим и не ще позволим на никого да ни спре!", обобщава той.

(Ноткер Оберхойзер, Дойче веле)

Заглавието е на Faktor.bg