Бившият зам.-външен министър Христо Ангеличин съди прокуратурата за 100 000 лева

Миналата година Ангеличин беше окончателно оправдан и по двете дела, заведени срещу него

Христо Ангеличин

Христо Ангеличин

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е завел иск за 100 000 лева срещу прокуратурата, съобщава lex.bg.

Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като Ангеличин иска обезщетение от 100 000 лева за неимуществените вреди, след като миналата година беше окончателно оправдан и по двете дела, заведени срещу него. Отделно бившият зам.-министър е поискал и 2400 лева за имуществени вреди. Делото е в Софийския градски съд, но още не е насрочено.

През септември Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Ангеличин за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост, като върховните съдии подчертаха, че обвинението е за несъставомерно деяние.

Ангеличин беше подсъдим, защото наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“ без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовката за европредседателството на България. Първоначално прокуратурата го беше обвинила в престъпление по служба, като твърдеше, че той се е обадил на посланиците и им е наредил да платят незабавно 429 422 евро на посочената от него фирма. Обвинението твърдеше още, че „Балкантел“ не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. Според прокуратурата целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата е започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. ВКС обаче не се съгласи и с тезата на прокуратурата, че щетите са осуетени само заради намесата ѝ. В решението си съдът написа, че парите са платени през ноември 2016 г, но „Балкантел“ не е могла да изпълни договореностите заради липса на регистрация по ДДС в чужбина и след това е върнала парите на посолствата.

Делото продължи повече от 3 години, като през 2017 г. първо беше внесено в градския съд, но той го върна на прокуратурата. След измененията в НПК обвинителният акт беше внесен в спецсъда, който осъди Ангеличин условно на 2 години затвор преди да бъде оправдан на следващите две инстанции.

Преди година пък Ангеличин беше окончателно оправдан и по делото за самолетните билети на външното министерство, по което беше подсъдим заедно с бившия външен министър Даниел Митов.

И това дело стигна до ВКС, който отново написа в решението си, че деянието е несъставомерно, като накрая и прокурорът от ВКП не поддържаше протеста на колегите си.

Обвиненията към Митов и Ангеличин бяха за това, че преди 5 години МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

Обвиненията бяха заради това, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Първоначално обвинението на Митов беше за престъпление по служба, което след това прокуратурата измени в злоупотреба с доверие. Според ВКС обаче той изобщо не може да носи отговорност за злоупотреба с доверие, защото в такъв случай е изключено ощетяване на министерството чрез бездействие и без пряк умисъл, а Митов беше обвинен, че не обявил навреме обществена поръчка, за да сключи министерството свой договор, а ползвал този на МЗХ.

Ангеличин пък беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекците „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“. Тази му отговорност била възложена със заповеди на министъра, но ВКС записа, че никъде в тези заповеди не се говори за подобна отговорност на Ангеличин. По този случай бившият зам.-министър беше осъден дори ефективно на първа инстанция от спецсъда на 4 години затвор.

Митов и Ангеличин бяха представители на „Реформаторския блок“ в предишното правителство на ГЕРБ, а след края на делата срещу тях, Митов коментира, че също ще съди прокуратурата за вреди. Към днешна дата обаче той вече е кандидат за депутат от ГЕРБ,  а проверка на „Лекс“ показа, че засега не е завел иск срещу прокуратурата.