Бизнес и синдикати кръстосаха шпаги заради Бюджет 2021

Велев - най-неправилният бюджет за последните 20 г.; Димитров - това е наистина антикризисен бюджет

Синдикати и бизнес сблъскаха аргументи за Бюджет 2021 в ефира на Канал 3.

Най-неправилният бюджет за последните 20 години ще имаме следващата година според председателяна на АИКБ Васил Велев. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров му опонира, че това е наистина антикризисен бюджет с 52 млрд. лева в разходната част. 

Велев критикува бюджета за отбрана, като отбеляза, че "не му е сега времето да се въоръжаваме" и нарече разхода "грешни пари". Той разкритикува и "помощи за богати хора", визирайки детските и помощите за пенсионери без подоходен критерий. "Насърчават се неизрядните към фиска и мързеливите."  

Според Васил Велев ликвидни средства са получили само малките и микропредприятията. Той категорично се противопостави на тезата, че не се мисли за малкия бизнес. 

Според Пламен Димитров над 52 млрд лева в разходната част означават антикризисен бюджет, а заложеният дефицит е нужен и е на място. Димитров отбеляза, че и другите страни теглят заеми. "Дългът е нужен и е факт, че всички ще го плащаме, но друг начин няма." Той напомни, че за първи път се дават 820 млн. лева за образование и 680 млн. лева за здраве. Той приветства факта, че 2.3 милиарда отиват в социалната сфера.

Васил Велев изрази позиция, че администрацията получава облаги, а пострадалите бизнеси не получават. "Тези, които добавят стойност не получават нищо." Димитров възрази, че не  е редно администрацията да се посочва в негативен уклон, защото и те са засегнати, и те плащат данъци.

Мерките за подкрепа на икономиката се забавиха, но се разчита много на плана за възстановяване, смята Пламен Димитров.

Васил Велев повтори тезата на неговата организация, че у нас се плаща най-скъпият промишлен ток в целия ЕС и посочи БЕХ като виновник за това.