Бизнесмен: Недостига на кадри и бюрокрацията пречат на родния бизнес

Той е повече песимист за високите доходи и високи стандарти на българите

Красимир Дачев

Красимир Дачев

Липсата на подготвени кадри за икономиката е сериозен проблем за България, а ние продължаваме да сме обсебени от чуждите инвестиции в страната. Това каза бизнесменът Красимир Дачев.

"Чуждите инвестиции са функция от местните инвестиции. Чуждите инвестиции са между 5-10% от инвестициите въобще. Ако имаш 90% местни, ще дойдат и 90% чужди", каза той в студиото на телевизия "България он ер".

Дачев посочи, че бизнес средата у нас става по-предвидима, но липсата на подготвени кадри и наличието на необразовани хора и много бюрокрация продължават да пречат. 

"90% завършват бизнес мениджмънт, право, икономика и такива специалности, с които можеш да станеш секретарка след това. Заварчик не можеш да намериш, не инженер", добави бизнесменът.

Красимир Дачев каза също, че въпреки работата по намаляване на бюрокрацията у нас, тя все още остава висока, което пречи на предприемачеството.

Той обаче е категоричен, че сега условията за работа и развиването на бизнес са по-добри от преди години, защото има банки, които ще отпуснат пари, стига да има качествен проект.

Според него няма как да очакваме у нас високи доходи и висок стандарт, при положение, че икономиката ни е обвързана до голяма степен с производство и износ на суровини.