Блатер: Имахме устна договорка с Платини за 2 милиона

Мишел Платини

Мишел Платини

Бившите президенти на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини са имали устно "джентълменско споразумение" французинът да получи хонорар в размер на 2 милиона швейцарски франка от световната футболна централа. Въпросното плащане, за което няма документация, е обект на съдебно производство, като делото в Белинзона започна вчера и ще продължи до 22 юни, а ако бъдат намерени за виновни, двамата са застрашени от пет години затвор.

Платини изпълняваше ролята на съветник на Блатер от 1998 до 2002, като договорът му е бил за 300 хиляди швейцарски франка и е бил изплатен изцяло. Двамата твърдят, че са се договорили устно за допълнително заплащане в размер на 1 милион на година за две години, а това плащане е направено едва през 2011, девет години по-късно. "Той беше част от екипа ми и си заслужаваше милиона. Платини ми каза, че цената му е един милион (на година), а аз му отговорих, че тогава ще бъде с мен срещу един милион. Имахме джентълменско споразумение да оправим баланса на по-късен етап, когато финансовото състояние на ФИФА го позволява. Тези пари му бяха дължими", каза 85-годишният Блатер пред съда.

"Не знам защо сме обвиняеми за една административна процедура. Това разследване бе едно седемгодишно наказание - цяла вечност", допълни швейцарецът, който трябваше да даде показания още вчера, но получи ден отсрочка заради здравословни проблеми.

Присъдата по делото ще бъде обявена на 8 юли. /БГНЕС