Близки на загиналите край Своге: 10-те лева са последното нещо, което сме искали

Тези 10 лв. бяха последното нещо, което сме очаквали. Фактите говорят, че превозвачът по време на събитето имал валидна застраховка, освен това ние сме предоставили всички необходими документи, които са абсолютно валидни. Такова е и становището на Комисията по финансов надзор, която излезе с решение, че в срок до пет работни дни застрахователят трябва да изплати сумата по обезщетението. Това заяви в ефира на Нова ТВ един от роднините на загиналите в трагедията край Своге миналата година по повод застраховката в размер на 10 лева.

,,Автобусът разполага с валидна застраховка, има издаден и смъртен акт. Въпросът е там че застрахователят предпочита да обжалва, вместо да плаща'', допълни той.

,,Изключително много сме обидени, че ни изкараха, че едва ли не фалшифицираме документи, при положение че първоначално нямаше никакви проблеми и всичко беше наред. Първия отказ дойде, защото застрахователят искаше да бъдат намерени вещите на майка ми, а те пристигнаха около три месеца след катастрофата. Не знам защо искат да се стига до съд, тъй като те просто ще изгубят това дело'', коментира дъщерята на загинала жена в инцидента.

,,Тук в случая става дума за две застраховки – "Гражданска отговорност" и застраховка при злополука на пътниците, като втората е изключително просто уредена и размерът ѝ е ясен – 50 000 лева. Ясни са и документите, които са представени и изброени в наредба 49. Така че за мен е необяснима реакцията на застрахователя да не иска да изплати тези обезщетения'', заяви представител от Асоциацията на пострадалите при катастрофа и допълни, че очевидно се налага хората да водят дело, за да получат това, което им се полага.

,,Ние сме отказали обезщетението заради липса на доказателства, че е извършен обществен превоз. За целта е необходим договор, пътен лист, списък на превозвача'', обясни от своя страна Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "БулИнс".

,,При предоставяне на необходимите документи и годни доказателства, ще изплатим обезщетението. Ако се стигне до дело и съдът постанови да платим обезщетението, тогава пак ще го платим'', категоричен беше директорът на застрахователното дружество.