"Блумбърг": Какво се обърка с ваксината на AstraZeneca?

Поредица от грешки от страна на британската фармацевтична компания AstraZeneca превърнаха надеждата за ваксинация в колебание, поне в Европа, според обширна статия на "Блумбърг" след големия шум, причинен от случаи на тромбоза,предаде БГНЕС. 

В допълнение към проблемите с Европейската комисия относно темпото на доставка на ваксини до Европейския съюз, компанията, която си партнира с Оксфордския университет за производство на коронавирусна ваксина, се сблъска с редица проблеми, засягащи валидността на формулировката за безопасност, направена през март.

Мене Пангалос, от гръцки произход, ръководител на биофармацевтичните изследвания на AstraZeneca, е получил обаждане на 23 март от изпълнителния директор на фармацевтичната индустрия Паскал Сорио, който го информирал за реакциите в САЩ на обявяването на компанията за 79% успех в клиничните изпитвания на ваксината. Американският институт по алергии и инфекциозни болести, оглавяван от д-р Антъни Фаучи, се оплака, че констатациите от заключителните клинични изпитвания на AstraZeneca може да се основават на остарели доказателства, които изкривяват резултатите. Компанията беше изненадана, че американският институт побърза да изложи публично възраженията си и не предпочете, както обикновено, първо да се обърне към собствената си фармацевтична индустрия. Нещата бързо се влошиха, когато самият д-р Фаучи заяви публично, че „случилото се наистина е неприятно".

"Тя вероятно е много добра ваксина, но не прави нищо друго, освен да поражда съмнения", каза той.

Като цяло историята на тази ваксина се характеризира с добри намерения, но с грешки в комуникацията, проблемни изпитвания, сбой в производството и политико-икономическа конкуренция. Най-сериозният от всички проблеми, според "Блумбърг", е вълната от съобщения за относително малък брой хора, които са били ваксинирани, повечето от тях на възраст под 60 години, с развиваща се рядка форма на тромбоза. Както Световната здравна организация, така и регулаторните органи във Великобритания и ЕС заявиха, че са установили възможна връзка между ваксината и тромбозата, но ползите от ваксинацията далеч надвишават рисковете. Европейската агенция по лекарствата предполага, че кръвните съсиреци са рядък страничен ефект, докато във Великобритания се препоръчва да се избягва ваксинирането на хора на възраст под 30 години. Някои правителства вече спряха да дават ваксината на младите хора, но въпреки проблемите много европейски лидери искат повече дози, оплаквайки се, че AstraZeneca не е спазила обещанията си и заплашва да блокира износа на ваксини в ЕС.

Въпреки влошаването на общественото доверие към нея, ваксината на AstraZeneca е по-лесна за транспортиране и поддръжка от тези на Pfizer-BioNTech и Moderna. Британската компания обеща да достави до 3 милиарда дози тази година, като ги продаде с нестопанска цел, с минимални разходи за своите купувачи. Очаква се само еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson, която също пренебрегна търговската печалба, да има сравним принос в борбата с пандемията, въпреки че изостава значително от AstraZeneca по отношение на производството.

AstraZeneca и Оксфорд имат лош късмет, но също така са допуснали поредица от грешки, които подкопават пионерската им роля във ваксинациите срещу коронавирус, се казва в доклада.

"Шокиращо е, че са допуснали толкова много грешки", каза Езекиел Емануел, професор по медицинска етика и здравна политика в университета в Пенсилвания в САЩ и съветник на президента Джо Байдън.

За AstraZeneca е известно, че няма опит с ваксините, като до появата на пандемията е правила назални спрейове грип. Тогава изследователите от Оксфордския университет са се обърнали към нея за производство на ваксина, след отказа на друга голяма британска фармацевтична компания, GlaxoSmithKline. В допълнение, изследователите от Оксфорд са направили грешка с количествата ваксина в клинични изпитвания, което е довело до прилагането на половин доза на някои доброволци, изкривявайки първите резултати, и отлагането на втората доза за други доброволци. Това предизвика противопоставянето й от американските експерти, които оттогава гледат на британското лекарство с лошо око.

Следват още проблеми, като забавяне при регистрацията на доброволци и заболяване на доброволец, което временно спря клиничните изпитвания миналото лято и предизвика буря от негативни постове и други реакции.

Появата на различни версии от Оксфорд и фармацевтичната индустрия за това какво се обърква в случаи на грешна дозировка допълнително усложнява ситуацията по отношение на публичността.

Но въпреки грешките, хората се нуждаят от ваксината си, за да победят пандемията, заключава "Блумбърг".