Бляскави тоалети и бижута на пищен банкет, даден в чест на Тръмп от британската кралица

Тръмп е 12-ият президент, който се среща с Елизабет Втора

снимка: Novini.bg

снимка: Novini.bg

Светът се промени, но международните институции, които създадохме със съюзниците ни, позволяват да защитим мира. Такова послание отправи британската кралица Елизабет Втора по време на официалната вечеря в Бъкингамския дворец, която тя даде в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Той е 12-ият американски президент, който се среща кралицата от коронацията ѝ досега, напомня Би Би Си.

В речта си на приема Елизабет II акцентира върху световните процеси и 75-ата годишнина от десанта в Нормандия по време на Втората световна война. "Великобритания, Съединените щати и другите ни съюзници работиха заедно за създаването на система от международни институции, за да не се повторят никога вече ужасите на войната. Въпреки че светът се промени, ние помним целта, с която бяха създадени тези институции: те позволяват на държавите да работят заедно, за да защитят мира, който беше постигнат на толкова висока цена." - заяви кралицата.

Тя подари на президента Тръмп първото издание на книгата "Втората световна война" на бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, което излезе през 1959 г.

В понеделник Доналд Тръмп пристигна на Острова заедно със съпругата си Мелания на тридневно официално посещение. Първият ден от визитата завърши именно с приема, даден от кралицата.Тръмп от своя страна оцени високо традиционното приятелство между Великобритания и САЩ, а Елизабет II отбеляза, че страните празнуват съюза, дал сигурност и разцвет на дават народа в продължение на десетилетия. В словото си президентът на САЩ говори за мъжеството на британския народ по време на Втората световна война и нарече кралицата "велика, велика жена".

На тържествения прием присъстваха членове на кралското семейство, сред които принц Уилям и херцогиня на Кембридж Кейт, премиерът Тереза Мей и министри от правителството ѝ.

(източник: Novini.bg)