Бляскаво откриване на „Пловдив 2019”

Речи произнесоха еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев

Теодосий Спасов даде началото с изпълнение на кавал

Теодосий Спасов даде началото с изпълнение на кавал

От днес България има своята първа Европейска столица на културата – Пловдив. Най-престижната културна инициатива на Европейския съюз беше открита у нас с бляскава церемония в центъра на Града под тепетата.

На 30-метровата сцена се качиха 1500 артисти, участващи в спектакъла „Ние сме всички цветове”, а хиляди от България и чужбина се събраха, за да ги гледат. Началото на спектакъла бе дадено от Теодосий Спасов с изпълнение на кавал. На сцената имаше и голям кукерски състав.

Кратката продукция „Хорът на езиците” пък представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб и е на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и дори има и фрагменти от майчиния език на ромите. На стените пък се прожектираше калейдоскоп с фотографии на пловдивчани.

Почетен знак от името на Европейската комисия връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. "Горда съм, че Пловдив е първият български град, който ще е столица на културата на цяла Европа и това е напълно заслужено. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към едно по-добро бъдеще", каза Мария Габриел.

Кметът на града Иван Тотев от своя страна заяви, че днес е велик ден, който дава началото на вълнуваща година. "Пловдив е най-старият жив град в Европа. Наричан е майка на градовете, люлка на Българското Възраждане, икономически хъб на България", посочи в словото си Тотев. Той благодари на хората, които са направили възможен избора на града за столица на културата. "Очаква ни една незабравима година със стотици събития", завърши градоначалникът.

Спектакълът приключи със сет на германския диджей Schiller.