БНБ повиши прогнозата си за ръст на БВП, но рисковете остават

Петър Илиев, news.bg

Централната ни банка публикува актуализираната си прогноза за икономическото развитие, базирана на данните, публикувани към 25 юни 2021-а. В сравнение с прогнозата, направена въз основа на информацията към първото тримесечие, сегашната дава по високи стойности за ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП), но и за инфлацията въз основа на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Очакванията на БНБ са през 2021-а реалният БВП на България да нарасне с 4.1%, през 2022-а - с 4.6%, а през 2023-а - с 3.5 процента. При инфлацията за 2021-а прогнозата е тя да достигне 3.5 процента.

В анализа си Централната банка посочва, че в сравнение с публикуваната макроикономическа прогноза от март 2021 г. текущите очаквания са за по-висок растеж на реалния БВП за всички години от прогнозния хоризонт.

За 2021 г. възходящата ревизия на БВП възлиза на 0.3 процентни пункта и се дължи на по-силен растеж на частното потребление. Ревизията в прогнозата на частното потребление отразява както по-значителния му годишен растеж през първото тримесечие спрямо очакваното в предишната прогноза, така и прогнозирания по-висок размер на реалния разполагаем доход на домакинствата и по-силен растеж на кредита. БНБ уточнява, че фактор, който ограничава възходящата ревизия в БВП през 2021 г., е прогнозата за по-слабо нарастване на инвестициите в основен капитал вследствие почти изцяло на публикувани отчетни данни за сектор "държавно управление" за четвъртото тримесечие на 2020 година.

"Данните показват сравнително по-силно нарастване на инвестициите, финансирани с национални средства през 2020-а, спрямо тези, реализирани по програми на ЕС, което вероятно се дължи на национални инвестиции с еднократен характер, които няма да бъдат повторени в сходен размер през 2021 година", пише в анализа.

Ревизията в посока по-висок растеж на реалния БВП през 2022 г. е в размер на 0.7 процентни пункта и е по линия най-вече на очаквана по-висока инвестиционна активност в страната и по-ограничен спад на правителственото потребление. Ревизията по отношение на инвестициите отразява главно включването в прогнозата на средствата, които България се очаква да усвои по Националния план за възстановяване и устойчивост в съответствие с информацията, представена в Конвергентната програма на Република България (2021-2023 ) от май 2021 година.

Що се отнася до инфлацията БНБ казва, че прогнозата за динамиката на ХИПЦ е ревизирана в посока на увеличение в края на 2021 г. и 2022 г. спрямо предходната макроикономическа прогноза, докато през 2023-а очакваният темп на нарастване на потребителските цени е понижен. Определящо значение за ревизията, направена в прогнозата за 2021-2022 г., имат допусканията за по-силно нарастване на международните цени на петролни продукти и храни през 2021 г. и по-ограничен спад през 2022 г. спрямо допусканията, използвани в прогнозата през март. Подобно на предишната прогноза, допусканията за международните цени на петрола и храните през 2023 г. са за понижение, което обаче в текущата прогноза е с по-голям размер и това е причина за низходящата ревизия на инфлацията при съответните компоненти на ХИПЦ.

Според БНБ рисковете пред реализирането на базисния сценарий на макроикономическата прогноза са свързани предимно с по-слаб растеж на икономическата активност за всички години от прогнозния хоризонт.

За 2021 г. основен риск продължава да бъде разпространението на пандемията от COVID-19 и по-конкретно потенциално ново затягане на ограничителните мерки в света при недостатъчен прогрес в постигането на групов имунитет на глобално ниво или разпространение на варианти на вируса, при които ваксините са по-малко ефикасни. При такъв сценарий перспективите пред търсенето за български стоки и услуги и икономическите нагласи в страната биха се влошили, което ще доведе до поддържане на по-висока норма на предпазни спестявания в икономиката и до отлагане на инвестиционни проекти.

Рискове съществуват и по линия на политическия цикъл в страната, който допълнително би могъл да се отрази в отлагане на инвестиционни разходи от страна на фирмите и правителството. Друг риск пред прогнозата, който може да доведе до по-нисък растеж на икономическата активност в страната, е възможността за по-бавно възстановяване на свързаните с туризъм посещения в страната на чужди граждани при реализиране на по-нисък от заложения в базисния сценарий обем на международните пътувания. В периода 2022-2023 г. основните рискове за по-нисък растеж на реалния БВП спрямо базисния сценарий произтичат от възможното забавено изпълнение на проекти и инвестиционни разходи, финансирани по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост в рамките на Инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС".

В допълнение съществува несигурност относно общия ефект на финансираните с европейски средства проекти, тъй като евентуална промяна в тяхната структура и изпълнение по години спрямо базисния сценарий би довела до различен растеж на реалния БВП и на потенциалното равнище на производството.

Риск от по-слаб растеж на икономическата активност в средносрочен план представлява и вероятността сектори като хотелиерство и ресторантьорство да се възстановяват с по-бавни темпове от средните за икономиката. Основен риск за евентуално по-голямо нарастване на реалния БВП произтича от възможността за по-силен растеж на частното потребление в периода 2022-2023 г. с оглед на сравнително ниската степен на задлъжнялост на домакинствата в България и натрупаните през 2020 г. предпазни спестявания.

Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията се оценяват като балансирани за 2021 г. и като ориентирани предимно към по-голямо нарастване на цените спрямо базисния сценарий в периода 2022-2023 г.