БОЕЦ сезира Кьовеши за връзките на Пеевски с фалита на "КТБ"

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Гражданско сдружение БОЕЦ сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за връзката на депутата от ДПС Делян Пеевски с фалиралата Корпоративна търговска банка. Организацията публикува документи за фирми, свързани с бизнесмена, които са имали кредити към КТБ, съобщава "Сега". "Макар че не касаят данни за злоупотреби с евросредства, те доказват престъпления, извършени от главния прокурор на България и затова считаме за резонно да сезираме Лаура Кьовеши", категорични са от БОЕЦ.

Сдружението публикува двуседмична справка за разчетите на "Нова Българска Медийна Група" от 09 юли 2010 г., от която се вижда, че холдингът има няколкостотин хиляди задължения към КТБ. Вторият документ отново показва дългове на дружества от орбитата на Пеевски като "Нова Българска Медийна Група", "Пресмаркет", "ИПК Родина" и "Обединени български вестници". Част от тези кредити са със срок за погасяване след фалита на банката. БОЕЦ публикува и писмена бележка на Бисер Лазов, който е основният свидетел по делото КТБ и бивш счетоводител на подсъдимия банкер Цветан Василев, според която "Обединени български вестници" е получила 7 млн. лв. кредит от фалиралата банка.

Документите доказва вече известен факт, че медийната империя на Делян Пеевски с изданията "Монитор", "Телеграф" и "Политика" е изградена именно чрез финансиране от КТБ. Това беше потвърдено от прокуратурата още през 2009 г., когато прокурор Ангел Илиев от Софийската градска прокуратура констатира, че вестниците, които Пеевски издаваше, са закупени с осигурени средства от Корпоративна търговска банка. Този сюжет обаче не присъства в делото за източването на банката. 

Преди да стане шеф на държавното обвинение, Иван Гешев беше наблюдаващ прокурор по делото "КТБ". Когато през 2019 г. беше попитан от журналист дали е наясно за проверката на колегата му, която констатира, че Пеевски е ползвал кредити от КТБ, Гешев отговори: "Вземете ми го пратете на имейл, че сте много пристрастен в това постановление. Сигурно е много интересно, пратете ми го, ще го прочета. […] Сигурно някакви много интересни неща пише вътре..."

Главният прокурор и преди е отричал връзката на Пеевски с КТБ. Когато през 2017 г. представи обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 души за източването на банката, Гешев неколкократно увери медиите, че по време на продължилото три години разследване с колегите му не са се натъкнали на никакви данни депутатът от ДПС и бивш партньор на Василев да е имал каквато и да е връзка с КТБ. Попитан дали все пак някой от разпитаните над 400 свидетели не го е споменал, Гешев отвърна: "В това изложение (резюмето на обвинителния акт) го няма и г-н Путин, и г-н Обама".

Разследване на "Антикорупционния фонд" през 2019 г. отново опроверга твърденията, че няма и следа от Пеевски във фалита на банката. В делото се съдържат писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП", които възлизат на 500 млн. лева. Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с Пеевски, са погасили кредитите си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателна отговорност на посочения депутат", призна през 2019 г. Иван Гешев по време на изслушването му във ВСС за поста главен прокурор, въпреки че преди това отричаше същите факти.