Богомил Манчев: Завършването на АЕЦ „Белене“ по никакъв начин не ни прави зависими от Русия

Ние отново попадаме между битките на големите, а шамарите остават за нас, посочи още шефът на БУЛАТОМ

Богомил Манчев

Богомил Манчев

Изказването на Фанън е политическо и е хубаво да си види съветниците, които му дава съвети, защото обиди пет държави. Така председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев коментира в студиото на Би Ти Ви думите на помощник-държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън, че проектът „Белене“ е технически лош и няма да успее да защити енергийната сигурност на страната ни.

Според него ние отново попадаме между битките на големите, а шамарите остават за нас. 

Манчив е категоричен, че не става въпрос за  остаряла технология, тъй като реакторите, с които разполагаме са трето поколение, и компаниите, които искат да участват – от пет различни държави, се занимават с ядрената енергетиката. И двата реактора са модернизирани, те са стигнали до подобрение 3+. В този смисъл проектът АЕЦ „Белене“ е един от най-добрите и изключително важен за икономиката и за прехода, който трябва да постигнем – да заменим милиони мегава часа електроенергия от въглищните централи, които трябва да бъдат изведени от експлоатация и от които губим всяка година по 600 млн. лева, за да си плащаме за вредните емисии. А цените ще продължават да растат главоломно, защото ще трябва да изпълняваме ангажиментите си по зелената сделка, аргументира се Манчев.

Той беше категоричен, че този проект по никакъв начин не ни прави зависими от Русия и тя по никакъв начин не може да ни влияе.