Боил Банов се срещна с ръководството на Асоциацията на българските киносалони

Mерките могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната

Боил Банов

Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов се срещна с Управителния съвет на Сдружението "Асоциация на българските киносалони", съобщават от Министерството на културата. Обсъдени са превантивните мерки, приети по препоръка от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и оформени в Заповед на Министерството на здравеопазването.

Министър Банов е уверил представителите на Асоциацията, че мерките могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително и на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания, препоръчани от Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация.

Той припомни, че безпрецедентната мярка е приета с цел ограничаване на разпространението на епидемия в страната предвид неблагоприятната комбинация от два типа грип и регистрираните първи случаи на коронавирус.

По време на разговора двете страни са обсъдили и бъдещо сътрудничество. Те са изразили съгласие, че диалогът ще допринесе за взeмането на разумни и благоприятни решения в полза на българските граждани и опазване на общественото здраве.

Очакваме в рамките на утрешния ден мерките на Министерството на здравеопазването да бъдат ясно оформени и представени, като впоследствие имаме готовност да бъдат приложени, са посочили в отворено писмо до медиите, изпратено след срещата от Асоциация на българските киносалони.

Представителите на сдружението искат да се разсее внушението, че киносалоните са център на зараза или опасно място за здравето на зрителите. Според тях киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора. Собствениците на киносалони са поискали от министъра на културата съдействие, свързано със Заповедта на министъра на здравеопазването.

Те искат в нея да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата отговорност за опазването на живота и здравето на хората.