Боил Банов: Светият Синод отказа благословията си за експонати в Лувъра

Ще се търси нова концепция за третото представянето на България, заяви министърът

Боил Банов и патриарх Неофит

Боил Банов и патриарх Неофит

Светият синод на БПЦ спира изложбата „Изкуство и култури в България“ (ХVI-ХVIII век)” в Лувъра, която предизвика остри коментари и негативни реакции в българското общество.
Това заяви в интервю пред Епицентър.бг министърът на културата Боил Банов, който предостави кореспонденцията на Министерството с Българската Патриаршия по отношение на експозицията  на добилата вече печална популярност "ислямска изложба" в световния музей.
 
На 15 януари 2020 година министър Банов се обръща към Негово светейшество патриарх Неофит относно подготовката на изложба, която ще представи в Музея „Лувър“ културни ценности на България от периода 16-18 век, с молба за разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия.

Към молбата на Банов е приложен и списък от църковни предмети, за които шефът на Лувъра Жан-Люк Мартинез предлага да бъдат изложени: кръстове, икони, кандилници, евангелия, обкови на евагелия, олтарни двери и т н. - общо 16 на брой.

"Моля за Вашата благословия", завършва писмото си Боил Банов до патриарх Неофит.
 
Седмица по-късно в Министерство на културата се получава отговорът от Светия синод, който завършва с категоричното: „Светият синод НЕ дава благословия експонати на НЦИАМ и ЦИАИ да участват в спомената изложба".
Решението на владиците "е взето на заседание на Св. Синод в пълен състав на 20.01.2020 година".

При това положение българска изложба с такова съдържание в Лувъра не може да се осъществи, заяви министър Банов. Оттук нататък ще се търси нова концепция за поредното, трето, представянето на България в най-престижния музей в света.
 
Скандалът избухна от факта, че българските християнски предмети от 16-18 век трябваше да бъдат експонирани в департамент "Ислямско изкуство", помещаващ се в едно от подземията на Лувъра.
Според френската кураторка на изложбата г-жа Шарлот Мори експонатите трябва "да докажат как в някои от декоративните си елементи тези култови предмети на християнската религия са повлияни от съвременното им ислямско изкуство". Това богохулство е предизвикало и гневната реакция на БПЦ, с коята фактически се слага край на това изопачаване на историческите факти от българската история. 
 
След обяд при министър Банов са били и ръководството на БАН - акад. Ревалски и заместникът му проф.Васил Николов, които са изразили становище, че тази изложба е неподходяща и че трябва да се търси друга концепция, която да представи България достойно пред света.  Говорили са за Второто българско царство, за праисторията ни - теми, които ще бъдат представени на френските партньори. Ние няма да пуснем матеприали за такава изложба, която сега ни се представя, заявиха от БАН пред Епицентър.бг и подчертаха: "Трябва да направим нещо впечатляващо!"