Боксът има нов крал: Украинец детронира Джошуа в задния му двор

Александър Усик надигра световния шампион в тежка категория, отнемайки му и четирите заложени пояса в двубоя

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Александър Усик е сензационният нов световен шампион в тежка категория на професионалния бокс. 34-годишният украинец детронира досегашния крал Антъни Джошуа, отнемайки му по категоричен начин и четирите заложени пояса в двубоя на ст. "Тотнъм Хотспър" в Лондон - на WBA, IBF, WBO и IBO.

Задължителният претендент на WBO шокира над 65 000 зрители по трибуните в британската столица, надигравайки тотално 31-годишния англичанин в задния му двор. И тримата съдии край ринга бяха категорични в полза на Усик - 117:111, 116:112, 115:113.

Украинецът, за когото това беше едва втори мач при най-тежките след качването му от по-долната категория, беше по-активният в началото и края на мача, а в средата на 12-те рунда Джошуа се опита да вземе преимущество, но така и не успя да разклати съперника си. В края на битката Усик беше на един удар от нокаут, но последният гонг спаси британеца.

"Тази победа означава много за мен. Мачът се получи точно такъв, какъвто очаквах. На моменти Антъни ме притискаше, но не беше нищо особено. Не съм имал за цел да го нокаутирам. От моя ъгъл също ми подсказаха да не се опитвам. Треньорът ми каза "не" и аз го послушах и си свърших работата. Подготвях се много усилено от януари насам. Отне ми половин година. Липсват ми децата и искам да се прибера вкъщи. Сега не мисля за реванш. Дори не сте видели най-добрата версия на Усик. Мога много повече", коментира новият световен шампион.

Александър Усик (19-0, 13 нокаута) остава непобеден на профиринга в 17 мача в полутежка и 2 мача в тежка категория. Победата му снощи моментално активира клаузата за реванш срещу Антъни Джошуа, записана в договора за провеждане на мача.

"Случват се такива неща в спорта - коментира мениджърът на Ей Джей Еди Хърн. - Антъни се опита да се боксира 12 рунда с вероятно най-добрия технически боксьор в света. Тази вечер Усик беше фантастичен. Не мисля, че като погледнем назад, ще кажем, че Джошуа се е представил добре, но може би това беше заради брилянтния Александър Усик. Реваншът ще е много труден, но Джошуа още отсега говори за него, и то докато лекарите преглеждат окото му. Не е моментът сега да кажа дали реваншът ще се случи веднага, защото трябва да се обсъди с треньорския щаб. Познавайки Антъни, той ще иска да се осъществи моментално. Но ще ни трябва и друг подход към сблъсъка, защото според продукцията тази вечер Усик беше по-добрият боксьор."

За Антъни Джошуа (24-2, 22 нокаута) загубата е едва втора в професионалната му кариера след още по-шокиращото поражение срещу американеца с мексикански корени Анди Руис-младши през 2019 г. Тогава британецът си върна поясите в реванш още същата година.

"Бъдете позитивни, дори ако светът се руши пред вас! Лондон, обичам ви и ви благодаря както всеки път!", написа тази нощ Ей Джей в социалните мрежи.

(източник: Сега)