Болно гърло

Рецепти от народната медицина и лекарства

Възпаление на гърлото

При възпалено гърло се получава усещане за разранена лигавица, които причиняват и болките, а също и парене и драскане. Обикновено това са симптоми за вирусна инфекция. Те обаче могат да са причинени и от други заболявания, които също предизвикват болки в гърлото, а не само от простуда. Поради тази причина се препоръчва преглед при лекар, за да се избегнат по-сериозни проблеми със здравето.

В повечето случаи около 90% възпалението в гърлото се получава от простудни заболявания, причинени от вирусни инфекции. Те могат да бъдат морбили, грип, варицела, инфекциозна мононуклеоза, херпес или варицела. Бактериалните инфекции като коклюш, магарешка кашлица, са сред причинителите на възпаление на гърлото, също и бактериите стрептококи, които причиняват и ангина. За практикуващите орална любов съществува риск от заразяване с гонорейни бактерии, а те са и фактор за развитие на рак на гърлото.

Болки в гърлото при преглъщане, говорене, дишане

Най-редовните симптоми за възпалено гърло са болки при преглъщане, говорене, дишане и в шията. Някои състояния на остри вирусни инфекции са кашляне, кихане, повишена температура до 38° С, отпадналост, дрезгав глас. При болки при преглъщане най-вероятно се отнася причината за фарингит. Тя обаче може да бъде и от друга, ако има и други симптоми например болки в ставите. Тогава болният трябва да се изследва за ревматизъм и подагра. Болките при преглъщане са знак, че има възпаления в горната част на дихателния апарат.

Симптомите за ларингит също са болки в гърлото, съпроводени от пресипнал глас, сухота в устата и суха кашлица. Болките в гърлото означават и че има възпаление в горната част на дихателната система. В такива случаи е правилно да се помогне на организма да го преодолее. Когато боли гърлото при дишане, това означава, че е налице по-сериозно заболяване на дихателните пътища и трябва да се обърне внимание от лекар. Това е симптом за появата на рак на гърлото, ако е съпроводено особено и с болки при преглъщане, кашлица и отделяне на кръв по време на кашляне.

Вечер, сутрин

Болките в гърлото сутрин и вечер могат да бъдат от остеохондроза. При шийна остеохондроза се получава постоянно пренапрежение на мускулите на шията, възможна причина за проблема. Болките сутрин може да са провокирани и от киселини в стомаха, ако сте спали в хладна стая, ако сте спали с отворена уста или начален етап на вирусна инфекция. Други причини могат да бъдат и заболявания на щитовидната жлеза, ако имате и симптоми за това.

От едната страна

Когато болката е от едната страна, възможната причина може да е възпаление на гласните струни, проблеми със сливиците, фарингит, вирусна инфекция, която се предава от човек на човек чрез кихане и т. н. Възможно е да се наложи вземането на антибиотик, ако се е получили бактериална инфекция или с Ципрофлоксацин Актавис, който не е антибиотик, също действа срещу тези инфекции, включително и на дихателните пътища.

Силни, ужасни, остри болки

Възможните причини също са вирусни и бактериални инфекции, заболявания на сливиците, зъбен абсцес, при гной в гърлото и особено най-често това се получава от фарингит. За всички тези болести и състояния трябва да се търси лекарска помощ, защото може да се получат усложнения, ако не се лекува точно причината, която трябва да бъде установена. Фарингитът е бактериална инфекция предизвиква се от стрептококи и за него има добре действащи антибиотици.

Гной

Обикновено гной в гърлото се получава при заболяването гнойна ангина. Тя протича с повишаване на температурата до към 38,5° С и с болки в гърлото. По сливиците се образуват налепи от гной. Има и друг вид ангина с налепи от гной, която протича без болки и висока температура. Тя се нарича микотична ангина. Гнойта не трябва да се маха физически, а с лекарствата изписани за какъвто е проблемът. Ако налепите са мръсно бели, това е симптом за гнойна ангина. Ако имат сивкав цвят – това е некротичен процес, характерен за друг вид ангина – тази на Плаут-Венсан. При пневмония също може да има гной по гърлото.

Домашно лечение

За болно гърло можете да правите водни процедури с гореща вода на краката с малко морска сол. Загряването и изпотяването ще изкара простудата и токсините от тялото Ви. Това ще облекчи състоянието на гърлото и ще помогне да оздравеете по-бързо. Специалистите съветват да се освободите от всякакви храни понижаващи имунитета. Такива са главно захарните и млечните.

Полезни за гърлото са топлите отвари от билки и разтворите за гаргара. Те трябва да се правят на всеки час, а топъл билков чай от лайка например да се редува с гаргарата. Помагат и пастилите от билки като смрадлика, салвия и други за смучене и други с цинк. Те не е редно да се предозират, а да се ползва само колкото е определено за един ден.

Бабини рецепти, народна медицина

Има различни народни рецепти за лечение на досадните болки в гърлото. Например за гнойни налепи помага гаргара с отвара от лековитата и красива лайка и като изстине, се добавя малко сода бикарбонат и супена лъжица мед. Прави се гаргара с тази смес на болното гърло и гнойта и болките изчезват след време. Ако причината е някакво заболяване, то трябва да бъде лекувано.

Другата рецепта е гаргара с една водна чаша топла вода с добавени 2 супени лъжици оцет, една чеснова скилидка предварително настъргана и 2-3 щипки черен пипер.

Чай

Гаргара с чай от хидрастис, камифора, мащерка и салвия с малко ябълков оцет. Те действат антисептично и успокояващо. Чай от билки за укрепване на имунната система се пият през 2 часа – градински чай, ехинацея, багрилна баптиса и котешки нокът за по-тежки случаи.

Билките лопен, подбел и медицинска ружа се препоръчват при силни болки придружени с кашлица. Мента, бял равнец и цвят от бъз се препоръчват при висока температура и хрема.

Други билки полезни за болки в гърлото от възпаление и болни сливици са: липа, невен, жълта комунига, жълта тинтява, жълт кантарион, подбел, пчелник, лен, върба, джинджифил на прах, анасон, върбинка, мащерка, риган, лопен, чубрица, лайка, смрадлика, слез. От тях можете да правите билкови отвари, гаргара и инхалации.

Мед

Топли напитки и билкови чайове с мед са много подходящи за лекуване на болно гърло. Не винаги обаче това е достатъчно. На някои може да им мине само с компреси на гърлото и с билкови чайове с мед, но на други това няма да е достатъчно и ще им от полза само антибиотиците. Медът притежава антибактериални свойства и други полезни приложения, затова е много полезен за гърлото и за други здравословни проблеми като простуди и т. н..

Едно много препоръчано домашно средство против болки в гърлото е сок от лук с мед. Той е полезен и за мозъка и се препоръчва също за възстановяване от инсулт и против атеросклероза. По-добрият вариант е да се изстиска на сокоизстисквачката сок от кромид лук и да се смеси с меда по равни количества. Ползва се по една пълна супена лъжица сутрин и вечер, а за болно гърло може и по на често.

Другият вариант е да се нареже лука на кубчета и да се залее с мед. Остава така една вечер да престои и се изважда лука, останалото се пие на чаени лъжички през целия ден. Сокът от лука се просмуква в меда и така може да се ползва.

Друго приложение на меда е да се смеси мед една супена лъжица сода бикарбонат на върха на чаена лъжица и сместа да се смучи. Задържайте я в устата до нейното пълно стопяване.

Клеева тинктура

Клеят е един много полезен пчелен продукт. Той все повече се използва като природен антибиотик, антиоксидант и за усилване на вашата имунна система, а неговите лечебни свойства са се доказали отдавна. За да го използвате срещу възпаленото гърло капнете 20 капки клеева тинктура в 50 мл вода. Направете през деня по 5-6 пъти гаргара със сместа. Клеевата тинктура се продава по аптеките.


Компрес – с ракия

Прави се загряващ компрес на гърлото с плат или кърпа напоени с ракия. Върху плата напоен с ракия се поръсва смлян черен пипер. Направете компреса вечер преди да си легнете и го дръжте цяла нощ до сутринта. По-голяма полза ще имате, ако сложете върху плата или марлята вестник и отгоре я увиете с шал.

Гаргара

Разтвори за гаргара могат да се ползват за лечение на възпаление на гърлото и сливиците. Един от тях е със сода бикарбонат. Слага се малко сода в чаша топла вода и се прави гаргара.

Друг вид гаргара се прави с чаша загрята вода и 2-3 щипки смлян черен пипер, 2 супени лъжици оцет и една настъргана скилидка чесън.

Трети вид гаргара се прави с изстинала отвара от лайка, в нея се слага една супена лъжица мед и малко сода.  Читатели в интернет споделят, че са я ползвали тази рецепта за гаргара и са имали полза, всички налепи са изчезнали.

Сода

Със сода може да се прави гаргара 2 пъти дневно. Друг начин за приложение на содата е като се увие памуче върху клечка за зъби и се натопи във вода със сода в нея. С това памуче намажете напоената вода със сода сливиците и изобщо навсякъде, където има полипи с гной. Внимавайте да не нараните тъканта на гърлото при мазането и да не се предизвика гадене у човека, върху който правите процедурата. Оберете всичката гной и не оставяйте нищо от нея, за да не се получи повторно развитие на инфекцията с нея. Достатъчно е само една малка точица гной, за да се получи отново.

Джинджифил

Джинджифилът е антиоксидант и действа противовъзпалително и антивирусно. Той може да Ви отърве от възпаленото гърло и от настинката. Действа и отхрачващо като изчиства слузта от дихателната система и помага за оздравяването.

Вземете един корен и отрежете парче с дължина 2 см и го измийте и настържете на кухненското ренде. Сложете около 600 – 900 мл вода да заври на котлона и добавете в нея джинджифила като го оставите да ври 5 минути. След това изчакайте да изстине само 5 минути и го прецедете. Пийте докато е топла отварата с малко мед и се наслаждавайте на вкуса му.

Йод

Ако ползвате йод и той е чист, трябва да се разреди с една чаена лъжица от него в чаша вода. Той е добро средство за гаргара за гърлото. Най-добрият дезинфектант, който се използва най-много от медиците за рани и операции. По аптеките се продават и йодни разтвори, които също се ползват с разреждане, но по-малко. Гаргарата може да се прави няколко пъти дневно, но да не се поглъща. По-добре е да ползвате йодни разтвори, защото той е силен. За чистия йод, ако прецените, че много ви дразни в устата, направете си по-разреден разтвор с вода. Той помага при грип и вирусни или бактериални инфекции да не се получават усложнения.

Лимон

Нарежете на ситни резенчета един лимон без кората и заедно с мед го сложете в устата и го задръжте там за известно време и ги погълнете.

Смесват се по равни количества мед, лимонов сок и водка. Изпиват се 50 г от тях като се задържат за известно време в устата. Ползата от питието е предимно на лимона и меда, затова можете да изпробвате и вариант без водка.

Съчетанието на лимон и мед укрепва имунитета, лигавицата и премахва дрезгавината, която се получава при възпалено гърло. Лимонът е богат на витамин С и ако пиете лимонов сок с вода и мед също ще си помогнете.

Лайка

Сложете една супена лъжица пълна с цвят от лайка в 250 мл вода и ги запарете за 5 до 10 минути. Прецедете запарката и добавете в нея една чаена лъжица сода за хляб. Направете си гаргара с нея за 5 минути и не яжте нищо за няколко часа. saveti.framar.bg

Нишадър

Направете си разтвор с нишадър в чаша вода. С него си направете гаргара поне една минута няколко пъти през деня. Това ще Ви помогне да се освободите от секретите и налепите от гной по сливиците. Половин час след гаргарата с нишадър нищо не трябва да ядете и да пиете. Едно от свойствата на нишадъра е да разрежда секрета на бронхите, а това помага за отхрачването му.

Червено цвекло

Измийте и настържете една глава червено цвекло и го настържете на едро с ренде. Сложете го в подходящ съд и го залейте с оцет. За предпочитане е да бъде ябълков оцет, защото е по-полезен. След 2 часа прецедете сока, който се е отделили и го сложете в чаша или купа. Изстискайте сока от настърганото цвекло колкото е останало и сухата част изхвърлете. Пийте чрез 2 часа по половин винена чаша от сока. Може да си направите и салата с червено цвекло, лимони и други зеленчуци. То е богато на витамини и други полезни вещества и затова е лековито.

Чесън

Чесънът е природен антибиотик и затова намира приложение за много здравословни проблеми. Изчистете и накълцайте 100 г скилидки от лековития чесън и да ги сложете в 300 мл преварена вода с нормална температура за 6 часа. Остава да прецедите и да направите гаргара 5-6 пъти за деня с чесновата настойка.


Източник: lechitel.net