Сидеров и Бонев с шанс за зам.-шефския пост в Общинския съвет

Това е една от промените в правилника на СОС

Общински съветник, който не е член на политическа група, също може да бъде предлаган и избиран за заместник-председател на СОС, ако получи повече от половината от гласовете на всички общински съветници.

Това предвиждат промените в правилника за организацията и дейността на СОС, предложени от групата на ГЕРБ и СДС, информират  ТОПновини. По този начин независимите общински съветници Борис Бонев от "Спаси София" и Волен Сидеров от " Атака" ще могат да бъдат издигнати за зам.-председател на СОС.

Предлага се още протоколите от заседанията на СОС и поименното гласуване на съветниците да са публично достъпни и да се публикуват на електронната страница Съвета.

Заседанията на комисиите на СОС ще се излъчват пряко на електронната страница, като направените записи остават видими в архив.

Друго нововъведение е, че освен към кмета на Столична община, питания ще могат да се отправят и към районните кметове.

"Основната задача е работата на общинския съвет да стане интересна за обществото и гражданите да взимат участие", каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Герджиков.

''Ще подмина намеците от страна на опозицията, че това се прави под техен натиск. За мен културата на политически разговор изисква да чуваш опонента си, добрите аргументи и да работиш в синхрон с добрите предложения. Не приемам това за натиск и по-важното е, че ние чухме гражданите. Те ни показаха, че искат лесен достъп до предложенията и решенията и ние отговорихме на тези очаквания'', заяви председателят на СОС.

Предложените промени ще бъдат внесени още днес.