Борис Джонсън е изправен пред ново дело заради сделката за Брекзит

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще се изправи срещу ново съдебно дело, след като опозицията ще обжалва решението на съда, че министър-председателят няма да бъде принуждаван да търси отсрочка от Брюксел за Брекзит, ако не постигне сделка с Европейския съюз, пише лондонският вестник London Evening Standard.

По-рано стана ясно, че шотландският съд в Единбург е отказал да приеме искането на депутата от Шотландската национална партия Джоана Чери и други нейни колеги да принуди премиера да търси отсрочка за Брекзит от ЕС.

Според съда не е нужно да бъде принуждаван премиера да се съгласява със Закона за излизане от Европейския съюз (№ 2), известен и като Закона на Бен, който ще го принуди да търси отсрочка за Брекзит, ако не бъде сключена сделка до средата на октомври, като се имат предвид „недвусмислените уверения“, които премиерът и правителството са дали на съда, предава "Фокус".

Чери и нейните колеги все пак ще се опитат да обжалват решението.

„Принудихме правителството на консерваторите да заключи, че премиерът ще се съгласи със закона и ще обещае да изпрати писмо с искане за удължаване на (срока за) Брекзит и да не подкопава целта на „Закона на Бен“, заяви тя.
Чери добави обаче, че Джонсън е известен със своята несъобразителност спрямо закона и противно на желанитята дори на правителството.
„Не вярваме на лидера на торите и не вярваме, че може да се има доверие в думата му да изпрати писмото в духа на закона. По тази причина, ще обжалваме решението и очаваме то да бъде изслушано (на 8 октомври).“, заяви още Чери.

Съдът също така ще изслуша искането на противниците на Джонсън да бъде предоставено правомощие на съдебни представители да подпишат писмото за отсрочката на Брекзит, ако премиерът откаже да го направи.

Документите, представени в съда от името на министър-председателя в петък, разкриха, че той приема, че трябва да изпрати писмото с искане за удължаване на крайния срок за Брекзит при условията, определени в законодателството.

„Ние ще обсъдим дали премиерът отказва да направи това, което заяви пред съда, че ще направи, съда може да подпише писмото от министър-председателя“, заяви представител на шотландския съд.

Решението по-рано беше огромна победа за Джонсън, две седмици след като Върховният съд гласува, че прекратяването на заседанията в британския парламент е било незаконен ход.

Опитите на премиера да постигне сделка със своя ревизиран план за Брекзит също завършиха без успех, след като той не получи подкрепа от европейските лидери.