Борислав Сарафов: Не е ясно какво става, ако парламентът не успее да избере своята квота във ВСС

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

Заместник-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов не се ангажира с коментар възможно ли е Народното събрание да не успее да избере своите представители в следващия Висш съдебен съвет, предаде БНР.

Така наречената парламентарна квота е 11-членна и за избора ѝ Конституцията предвижда квалифицирано мнозинство. Депутатите все още не са открили процедурата за избора на своята квота.

По време на Общото събрание на следователите за избор на техния представител в следващия състав на съдебния кадрови орган Сарафов беше категоричен, че колегите му ще изберат най-достойния, най-почтенния и най-коректния магистрат измежду тримата кандидати.

На въпрос какво ще стане, ако следователи, прокурори и съдии изберат своята 11-членна квота, а Народното събрание - не, Сарафов отговори:

"Ситуацията би била безпрецедентна. Аз обаче съм на твърдата си позиция, че съдебната власт не може да остане без Висш съдебен съвет. Това е все едно страната да остане без правителство, без бюджет, без управление - тоест, Съвет трябва да има. Дали ще има нов Съвет, или ще остане да работи сегашният, свръхмнадата си, това аз не бих могъл да ви кажа. Това решение, което трябва да се вземе включително и от Конституционния съд".