Борисов и Заев откриха паметник на полк. Каварналиев (Видео)

Трябва да градим едни нови Балкани - без войни, където да цари добросъседство и приятелство, каза Зоран Заев

Премиерите на България и Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев, откриха днес паметник на полк. Константин Каварналиев край Дойран.

Благодарение на Бойко Борисов беше възродена паметта на ген. Константин Коварналиев – един истински герой. Това заяви Зоран Заев след откриване на монумента. 

Ние не робуваме на стереотипите, градим добрите приятелски отношения между България и Северна Македония…Трябва да градим едни нови Балкани, където няма да има войни, а ще изповядваме добросъседство, приятелство и братство, подчерта още министър-председателят на Северна Македония

На Дойран е пролята много кръв, през много войни. Щастлив съм, че изпълних ангажимента си – да възстановим паметника на един изключителен пълководец и герой и незнайните с него герои, каза на свой ред българският премиер Бойко Борисов.

Историята трябва да се пази, особено за нашия регион. А с  работа, дипломация и зачитане можем да възстановим всеки един паметник, свързан с нашата обща история, изтъкна Борисов. 

Той отбеляза още, че сега имаме редкия шанс да видим Северна Македония в НАТО, ЕС, да бъдем заедно. И отново подчерта, че  се дава огромна жар да се мобилизира максимално работата на Комисията, която трябва да направи общ прочит на нашето историческо минало.