Борисов лично звъннал на синдикатите заради проблема с болничните

Димитър Манолов

Димитър Манолов

Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на лидера на синдиката "Подкрепа", за да обсъдят намерението на управляващите да спрат плащането на първия ден от болничния лист, както и намерението на синдикатите да организират протести срещу това.

Това стана ясно от интервюто на Димитър Манолов Би Ти Ви, който уточни, че двамата са разменили аргументи за и против, които са известни на обществеността, но не даде повече подробности.

Манолов намекна, че идеята за нововъведението е на НФСБ, без да я назовава, само с лека ирония подчерта, че е "много патриотична".

Синдикалният лидер добави, че съществуват цели фирми, които се създават единствено с цел източване на обезщетения за болест, те не плащат осигуровки на работниците и не извършват никаква дейност. Те били известни на прокуратурата, НАП също знаела за тях, но нямала механизъм да се бори.

"Този, който ще отиде на ваканция в Гърция, първият ден няма да го наболи много, а за този, който е болен от грип и трябва да се лекува, този доход е много важен", аргументира позицията на синдикатите Димитър  Манолов.