Борисов: Правим около 20-ти май първа копка на интерконектора с Гърция

Новината съобщи премиерът по време на енергийния форум в София

Бойко Борисов

Бойко Борисов

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20-ти май. Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведен енергиен форум в София.
 
„Около 20-ти май ще направим първа копка и ще започне строежа на интерконектора с Гърция“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Българският министър-председател проведе среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашинктон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която темата е била обсъждана.
 
„Ние и в момента можем да вкарваме втечнен газ през стария газопровод през Солун. Правили сме репетиции, подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. По тази теми вече сме много напред“, заяви Борисов след разговорите.

Премиерът припомни, че темата за енергийната сигурност е много важна за нас, защото е пряко свързана с националната сигурност.
 
„Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет. Целта на днешната среща и на разговорите по LNG е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ, от сегашния, нашата икономика и потребители да получават най-евтиния газ“, подчерта още Борисов.