Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер, Каракачанов изпревари по рейтинг Нинова

Все повече вярват, че кабинетът ще изкара пълен мандат

Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Увеличава се дялът на убедените, че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер. Намаляването на държавната субсидия за партиите продължава да среща подкрепа на голямо мнозинство, но близо половината българи смятат, че така партиите ще станат по-зависими от бизнеса. Това са основните изводи от новото представително проучване на общественото мнение на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Резултатите от изборите за Европейски парламент продължават да оказват ефект върху обществените нагласи и през юли. Оптимистично настроените достигат 55%, а песимистите спадат до 35%. Тук трябва да се има предвид и отпускарският сезон, който също дава определена позитивна нагласа. Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е основната причина за видима тенденция на ръст на дела на хора, според които правителството ще изкара пълен мандат – 57% от всички български граждани през юли. На обратното мнение са една пета от запитаните. Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по симпатии са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниски резултати по този показател срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%). Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас на избори среща одобрението на 69% от всички български граждани, а 14% не го подкрепят. На въпрос с предварително зададени опции за това колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори. Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% са на противоположното мнение. В изследването на “Тренд” през юли не се наблюдава съществена динамика в електоралните данни и за оценката на работата на основните институции спрямо проучването ни през миналия месец.