Борисов: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините (Видео)

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации. За това настоява българският премиер Бойко Борисов. 

Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действие срещу този коварен вирус, заяви министър-председателят преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени. „Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че има 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да препродава“, каза още министър-председателят Борисов.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранение, което налага допълнителни разходи. „След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов.