Борисов е прекратил контактите с Румен Радев след последното му изявление

Премиерът е помирил двете крила лекари в Медицинския съвет и Кризисния щаб

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Когато става въпрос за много пари, по-трудно ще се намери решение между богатите държавите в ЕС. ЕК препоръча мерки за всички държави-членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана много по-късно и виждате какъв е резултатът. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, където се обсъди COVID-19. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социално-икономическите последици от разпространението на заболяването, стана ясно от думите му.     

"Дава ни се възможност да претрансформираме пари. Утре ще има тристранка. Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, веднага отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. За пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници", обясни премиерът.

„Истински се надявам, че българите повярваха на щаба. Сега, когато световните икономисти и агенции дават, че сривът на икономиката ще е с трилиони, решихме да подпомогнем кой с каквото може. Поставих като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване и предпазни маски. Нито един от тестовете не е на 100% надежден. Ние сме се презапасили. 67-68 лева струва едно облекло за минимум 50 пъти. Умножете едно облекло по 50 пъти и ще видите разликата от еднократното облекло. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите места“, обеща Борисов. "Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма", заяви Борисов. 

1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19 . Тази представителна извадки ще подскаже на докторите как ще се развие заразата, заяви Борисов и съобщи, че следобед е разговарял дълго с председателя на Медицинския съвет Коста Костов, след това с началника на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и така заедно са стигнали до това заключение.

"Безспорно всички са съгласни, че взетите мерки държат по-плавно кривата. Но това е добро за здравето, но вредно за икономиката", коментира Борисов. "Солидарността в този момент е на макс", подчерта той.

Той каза още, че зелените коридори вече работят.

На въпрос дали все още се чува всеки ден с президента, Бойко Борисов заяви, че е прекратил контактите си с Румен Радев след последното му изявление, с което държавният глава отново е предпочел конфронтацията, вместо обединение на усилията за справяне с кризата.