Борисов: Влизаме в чакалнята на еврозоната с днешния курс, цените няма да се вдигат

Повече няма да падат банки, заяви премиерът

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим "къде е държавата", а когато държавата излезе да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия и среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм. "Холдингът за ВиК е просто оперативно решение. Можем да дебатираме към кое сме завили – към това, че искаме сивият сектор да излезе на светло, или не", посочи премиерът.

Защо Гърция и Турция имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори. Искате да няма наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин и затова вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Отношението към водата? Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? По селата чешмите текат, за да не замръзват, коментира Борисов.

За чакалнята на Еврозоната има един голям въпрос – в едно семейство трябва и двамата да знаят какви са доходите и каво се харчи. Ако искате да сте в сърцето на Европа, направете така, че вашите финанси да са сигурни. Затова в края на април да влезем в чакалнята. Това означава, че повече няма да падат банки и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цените – ще влизаме с този курс, който е днес, подчерта Борисов.

Той коментира и ситуацията с китайския коронавирус. Много бързо може да възникне катаклизъм и виждате какви тежки здравни и икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва, съобщи министър-председателят.