Боряна Димитрова: Има три възможни сценария за излизане от кризата, в единия от тях и ГЕРБ, и БСП ще са ощетени

Ако тази ситуация продължи, трудно управлението ще удържи до редовните парламентарни избори

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

„Христо Иванов не е политик от вчера, той беше правосъден министър и създател на „Да, България“ и на „Демократична България“. Като че ли доста дълго време изглеждаше, че остава с подкрепа на определено равнище и в определени социални групи. Подходящата личност на подходящото място може да се окаже, че предизвиква един минивзрив в държавата и може да промени траекторията не само на определен политик, но и на политическия процес в България“. Това заяви пред БНР социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. 

„Основният фокус и на социолози, и на икономисти беше вперен през последните месеци в последствията от коронавируса и какво се случва с бизнеса. Този взрив на гражданска енергия ни показа точно обратно на това, в което се бяхме вторачили през последните месеци. Ще използвам цитата, че „човек не живее само с хляба“. Това беше и провокацията към гражданската енергия. Профилът на протестиращите е много разнороден. През последните години имаше очевиден икономически ръст. На преден план излязоха различни социални групи, които държавата не просто облагодетелстваше, но и застанаха с едно нараснало чувство на лично достойнство, което при поредица от поводи беше провокирано през последните месеци. За строежа на „Алепо“ например не скочиха само „зелените“, а и хора от частния бизнес. Те се възпротивиха, че беззаконието може да се представя като икономически просперитет. Това засегна емоционално всички социални групи, които вече искаха да излязат и да покажат своите ценности на сцената“, каза още Димитрова. 

„Друга социална група от хора беше засегната с това, че публична държавна собственост не е достъпна. Те искат държавата да не е силова, а правова. Правосъдният министър Данаил Кирилов написа напълно недопустим пост във Фейсбука си, вместо да се запита какво се случва в държавата и къде е правото. Вместо това, той започна да пише карикатурно. Хората на площада не са политизирани в голямата си част и много малко от тях симпатизират на определена политическа партия, отколкото при протестите през 2013-2014 г. 

"Дали политическият процес ще бъде прекъснат или не, зависи от силата и продължителността на енергията. Засега в тази ситуация не може да се прогнозира нищо и всичко е в ръцете на гражданите. Ако тази ситуация продължи, трудно управлението ще удържи до редовните парламентарни избори. Три са основните сценарии за изход от тази ситуация. Първият е силна протестна вълна, оставка и избори. Това обаче не е благоприятно не само за ГЕРБ, но и за други партии като БСП, която в момента е разцепена. При втория протестната вълна може да спадне и да изчака редовните избори. Това отново не поставя ГЕРБ в благоприятна ситуация, защото ще управляват под натиск и ще се даде време за обмисляне и подготовка на алтернатива. При третия сценарий управляващите могат да прекроят кабинета с радикални промени и решително да отстранят най-дискредитираните фигури“, коментира Димитрова.