„Борците” за българо-македонско приятелство първо да признаят фалшификациите, които сами създаваха

Манипулирано българско издание от 1909 година показва, че в средата на 19-и век няма как да се е зародила македонската нация

Никола Григоров

Никола Григоров

Никола Григоров

През последните седмици български медии публикуваха интервюта и изявления на проф. Драги Георгиев, главен съпредседателят на смесената комисия от македонска страна и директор на Института за национална история в Скопие. Историкът  днес призовава македонците да не виждат българите като врагове, а като приятели, твърди, че Гоце Делчев сам се е самоопределил като българин, но успоредно с това прокарва тезата, че македонската нация се е зародила някъде в средата на 19 века. Нещо повече – професорът смята, че българската страна трябва да се съгласи и признае този спорен момент.

В недалечното минало обаче проф. Драги Георгиев може да бъде уличен и като проводник на една брутална, цинична, позорна и груба сърбо-македонистична историческа фалшификация.

През 2009 година проф. Георгиев издава една книга в Скопие под заглавието: "Македонското прашане во османскиот парламент”. Реално става дума за подла фалшификация на издадена в Солун (Отоманската империя), голямо форматна книга през 1909 година. Точно 100 години преди да се появи в Македония. У нас тя е издадена със заглавие :"Отоманският парламент за положението в Македония/превод от дневниците на парламента”.

В приложение на стенограмите от турския парламент, българското издание включва като приложение телеграми, изпратени от българското население до Председателя на Парламента по спорните черкви и училища в Македония и Одринско. Изданието е на Съюза на Българските Конституционни клубове в Европейска Турция=

Ето основните фалшификации на оригиналното българко издание, което се появява преди 11 години в Скопие:

1. Професорът по сръбско-руско-бошевишката македонистична история Драги Георгиев започва фалшификациите още от заглавието, като си измисля ново, което в добросъвестната наука е абсолютно недопустимо.

2. По това време(1909 г.,б.р.) македонски език не съществува. Книгата е издадена категорично на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

3. В българското издание никъде не се говори за етнически македонци, а за нарушените интереси на „българското население от Македония и Одринско” и за отношения между българи, турци, гърци  и власи.

4. В приложението на оригиналното издание са добавени 90 телеграми на 15 голямоформатни страници, изпратени от българското население население до Председателя на Парламента по спорните въпроси в Македония и Одринско.

Това приложение скопския фалшификатор Драги Георгиев не го е включил в македонското издание, а го отбелязва само с едно изречение. Проблемът на съседите е, че всички телеграми са български, писани от българи и засягат единствено български проблеми.

След влизането на Северна Македония в НАТО някои доскорошни сръбски фалшификатори се наежиха и раздвижиха. Това естествено активира и някои сръбско-болшевишки пропагандатори у нас. Синхронът в действията им подсказва, че ще се опитат при започването на преговорите за приемането на Северна Македония в ЕС да прокарат геноцидната лъжа за македонизма и зараждането на някаква тяхна нация още през 19-и век. Това е антибългарска игра и ако искаме да защитим националните си интереси, българската наука трябва да бъде мобилизирана срещу скопските фалшификации.

Проблемът обаче е, че голяма част от политическия ни елит е изключително неграмотен по македонския въпрос и безкрайно зависим от Сърбия и Русия.

Преди да пледира, че не трябва българи и македонци да се гледат като врагове, проф. Драги Георгиев е длъжен да признае фалшификациите си, с които се опитваше да защитава антибългарски тези.

В доказване и отстояване на своята истина и право България не е сама, зад нея са ЕС и НАТО, и истинската история, която не може да бъде пренаписвана и фалшифицирана.