Бойко Борисов: БСП са станали ястреби като Плевнелиев, само аз оставам гълъб

Те говореха точно срещу това, за което сега козируват, заяви лидерът на ГЕРБ

Ако служебният военен министър Стефан Янев се е съгласил за засилено присъствие на НАТО в Черно море, това означава, че в БСП са станали ястреби като Росен Плевнелиев, а само аз оставам гълъб. Това коментира експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с решенията на срещата на министрите на отбраната на страните членки в НАТО, която се проведе преди дни в Брюксел.

„Не знам дали е вярно, но сегашният военен министър е член на БСП. И ако е така и в Брюксел са взели такова решение, това е и позицията и на БСП.”, обясни Борисов, цитиран  медиите. По думите му обаче преди година социалистите остро са критикували властта точно по този въпрос.

„Те говореха точно срещу това, за което сега козируват. А нас ни обвиняват, че сме били послушковци”, възмути се лидерът на ГЕРБ. Той припомни, че винаги е бил за това в Черно море да има само лодки и платноходки и ако има сили на НАТО, те да са за овладяване на бежанския поток.

По думите му точно заради неговата позиция в Алианса е било забавено решението за предно разполагане на сили в Черно море, а сега служебният министър се бил съгласил. „Вече има кораби, има air policing. И всичко това става под някаква сурдинка”, ядоса се Борисов от подхода.

Според него страната ни е поставена в много деликатна ситуация и вече сме цел. „Оказа се, че air policing вече е добро. Кое се промени”, попита още той. Борисов скочи срещу социалистите и за това, че само вдигали пушилка за взетия по време на неговото управление държавен дълг и заканата на соцлидера Корнелия Нинова, че ще има ревизия.

„Първо, парите не са 16 млрд.лв. и всички са в банка, освен разплатените по заемите и дефицита”, обясни Борисов. Освен това според него ако имало нещо нередно, нямало сами да назначават заместника на Владислав Горанов - Кирил Ананиев за служебен министър на финансите. По повод повдигнатия по-рано през деня въпрос от служебния премиер Огнян Герджиков за евентуална номинация на еврокомисар сега Борисов посочи: „Ако предложат, ние няма да имаме никакви обструкции. Това е тяхно право”.