Бойко Борисов в ООН: Премиерът Рюте ми каза - говориш като Тръмп, но сърцето ти е с Меркел...

Да не забравяме нашата европейска и натовска идентичност

"Нашата външна политика винаги се е основавала на основните принципи на добросъседство, толерантност, и етническа, взаимно разбирателство и отчитане правата и интересите на всяка една от държавите". Това казва пред български журналисти премиерът Бойко Борисов, чието посещение в ООН продължава.

Борисов споделя, че холандският премиер Рюте, щегувайки се с него му казва: "Всъщност ти това, което говориш, е това, което говори Тръмп, а иначе сърцето ти е с Меркел, като европеец“.

"Винаги за мен България е била на първо място, затова опазването на границите, независимо от препоръката, която имаме, да намалим бюджета за опазване на границите от комисията, мисля, че ние няма да го направим, защото в момента имаме модел как трябва да се пази външна граница на ЕС", подчертава премиерът.

Борисов разказва, че е получил похвали за българското европредседателство."Сега тук, когато бяхме на приема на Европейския съвет, всички, които ме виждаха от колегите – и комисарят Хан, и Хашим Тачи, и бившия премиер, сега външен министър на Словения казаха – такова председателство, толкова добро за Балканите, толкова добро за Европа не е имало. Така че колкото и в България някои да се опитват да не зачитат успехите на България, всички започват с благодарност."

Що се отнася до това, че имаме особено геостратегическо положение, означава, че трябва да успяваме да пазим баланса със съседите, които имаме и по море, и по суша, разбира се, но в същото време никога да не забравяме нашата европейска и натовска идентичност. По отношение на НАТО, нашите съюзници нямат абсолютно никакви  забележки, и от срещата ми с еврейските организации, за колегите, които закъсняха, ще кажа, просто България е пример и за партньор - прогнозируем, силен с всички учения, с всички бази, с всички подготовки, които правим с отделните въоръжени сили с участието на много държави. Това и от Столтенберг, и от всички колеги тук се отчита", коментира българският премиер

Борисов изтъкна още: "Много е сложен балансът, просто виждате, настроението е много изострено. Брекзит и Великобритания е тема, която тревожи абсолютно целия ЕС. В същото време нападките, които има срещу Германия и дори това, което се случва там. И аз се надявам най-после там да разберат, че миграционния поток как се спира, как се регулира, имат модел и той е в България. Така че продължаваме и утре, и вдругиден нататък. Нашата реч е в петък, ще имаме няколко важни срещи дотогава и ще ви информираме", обеща на финала премиерът.

(източник: Епицентър.бг)